Toto ešte nikto nevymyslel. Withings predstavil inteligentný analyzátor moču

Netradičné zariadenie s názvom U-Scan dokáže presne analyzovať moč. Zachytí menštruačný cyklus, ovuláciu ale aj množstvo vitamínu C a ďalších dôležitých markerov.

05.01.2023 06:00
Withings, U-Scan, analýza moču, Foto:
U-Scan má vymeniteľné kazety, ktoré slúžia na analýzu rôznych markerov.
debata

Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky CES 2023 v Las Vegas sa práve začal. Mnoho technologických firiem si predstavenie nových produktov odkladá práve na túto udalosť roka. Okrem nových smartfónov, televízorov, notebookov, hodiniek a najrôznejšej spotrebnej elektroniky svoje priestor dostávajú aj bizarnosti. Spoločnosť Withings, ktorá je známym výrobcom nositeľnej elektroniky a rôznych chytrých monitorovacích zariadení, predsatvila jednu z nich. Produkt s názvom U-Scan je inteligentné zariadenie, ktoré analyzuje moč. Áno, čítate správne. Zariadenie v tvare zmenšeného hokejového puku sa vkladá na okraj toaletnej misy tak, aby pri vykonávaní malej potreby naň priamo dopadal moč. Ten potom analyzuje a výsledky zobrazuje na displeji mobilu. U-Scan s mobilom komunikuje podobne ako iné smart zariadenia – teda cez Wi-Fi.

Množstvo parametrov na displeji mobilu

Domáce močové laboratórium, ako výrobca zariadenie U-Scan prezýva, analyzuje široké spektrum biomarkerov v moči. “S viac ako 3000 metabolitmi je moč unikátnym “odtlačkom” nášho zdravia. Poskytuje okamžitý prehľad o rovnováhe tela a môže tiež pomôcť sledovať informácie o zdraví v reálnom čase. Kým bežne je moč človeka analyzovaný u lekára v priemere len raz ročne, U-Scan prináša úplne nové možnosti k pravidelnému prístupu k rozsiahlym dátam z pohodlia a súkromia vlastnej kúpeľne,” uvádza na stránke Withings. U-Scan dokáže zistiť, či človek napríklad prijíma dostatok vitamínu C, aké pH má jeho moč, či žena práve ovuluje, prípadne v ktorej fáze menštruačného cyklu sa práve nachádza.

Zariadenie U-Scan podrobne analyzuje moč. Foto: Withings
u-scan, analýza moču Zariadenie U-Scan podrobne analyzuje moč.

Analyzátor využíva vymeniteľné kazety, ktoré výrobca odporúča meniť každé tri mesiace. Kazety navyše môžu detegovať rôzne markery. Záleží len na tom, akú kazetu do zariadenia používateľ vloží. Withings sa týmto spôsobom snaží vytvoriť priestor aj pre lekárov a výskumné centrá, ktoré môžu vďaka vlastným kazetám získavať špecifickejšie dáta o pacientoch. U-Scan by mal byť dostupný v prvej polovici tohto roka najprv v Európe s dvoma typmi kaziet – Nutri Balance a Cycle Sync3. Kým druhá spomínaná sleduje menštruačný cyklus, ovuláciu, tehotenstvo, pH, hormonálne zdravie a niekoľko ďalších markerov, Nutri Balance zas analyzuje prítomnosť stopových prvkov, vitamínov a ketolátok. Cena za U-Scan však bude závratná – bezmála 500 eur. Súčasťou balenia bude čítačka (zariadenie) a jedna kazeta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Withings #U-Scan #analýza moču