Aj prémiové smartfóny s Androidom budú využívať satelitné pripojenie

Vďaka spolupráci satelitného poskytovateľa Iridium a výrobcu mobilných čipov Qualcomm budú prémiové smartfóny vybavené satelitnou konektivitou, podobne ako nové iPhony.

10.01.2023 06:00
Geely - satelity Foto:
Ilustračné foto
debata

Keď Apple minulý rok predstavil nové iPhony 14, zrak odbornej verejnosti sa neupieral len na ich výkon či upravený výrez v displeji, ale najmä na satelitnú konektivitu, ktorou disponujú ako jediné komerčné smartfóny na trhu. O výsadu ich môže pripraviť spoločnosť Qualcomm, ktorá oznámila spoluprácu s poskytovateľom satelitného pripojenia Iridium. Nové prémiové čipy tak budú disponovať aj satelitnou konektivitou, čo poteší fanúšikov mobilov so systémom Android. Množstvo androidových smartfónov totiž využíva práve čipy od Qualcommu.

Satelitné pripojenie neslúži na bežnú komunikáciu, ale na vysielanie núdzového hlásenia na miestach bez pokrytia mobilným signálom. iPhone majiteľom umožňuje cez satelit odoslať „len“ núdzovú SMS správu. Neznamená to ale, že hovory cez satelit v budúcnosti dostupné nebudú. No nemusí to byť Apple, kto ich zákazníkom sprístupní. Žolíka v rukáve má spoločnosť Qualcomm, ktorá vďaka partnerstvu s firmou Iridium získava aj prístup k jej satelitom. Konečné slovo však budú mať výrobcovia, ktorí sa budú môcť sami rozhodnúť, či funkcionalitu spotrebiteľom aktivujú alebo nie.

Firma Iridium je pionierom v oblasti satelitnej telefónie. Svoj prvý satelit vyslala na obežnú dráhu Zeme ešte v roku 1997. V roku 2019 už na orbite vo výške zhruba 780 kilometrov nad Zemou krúžilo 75 jej satelitov. Aj napriek širokej dostupnosti satelitnej konektivity o jej využití rozhodujú regulátori, či skôr cenzori. V Číne a Indii je napríklad použitie satelitných telefónov úplne zakázané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #satelit #qualcomm #satelitné pripojenie #iPhone 14 #Iridium #satelitný mobil