Toto zariadenie vám umožní 'ovoňať' filmy a videá

Aroma Shooter je netradičný vonný difúzor, ktorý vďaka špeciálnym náplniam dokáže vytvoriť až stovku unikátnych vôní a rozprášiť ich do vzduchu počas sledovania videí a filmov.

23.01.2023 06:00
Aroma Shooter, Aromajoin Foto:
Firma Aromajoin predstavila špeciálny vonný difúzor Aroma Shooter.
debata (1)

Aké by to bolo, keby okrem obrazu a zvuku bolo možné prenášať aj vône? Kórejská firma Aromajoin na to hľadá odpoveď. Na veľtrhu CES 2023 predstavila netradičné nositeľné zariadenie s názvom Aroma Shooter, ktoré mieša rôzne arómy a následne ich pomocou miniatúrneho difúzora rozprašuje do vzduchu pred tvár nositeľa. Zariadenie je prepojené s aplikáciou AromaPlayer, ktorá podľa výrobcu “digitalizuje vône a vytvára nový komunikačný kanál ako doplnok k textu, videu a zvuku.” Súčasťou “balíčka” sú špeciálne náplne, ktoré sa podľa predvoľby v aplikácii navzájom miešajú a dokážu tak vytvoriť až stovku unikátnych vôní.

Cez aplikáciu je možné vône nielen vytvárať, ale aj párovať s vlastnými videami alebo videami na YouTube. AromaPlayer pripomína aplikáciu na strihanie videa, v ktorej má používateľ možnosť vo zvolenej sekvencii rozprášiť do ovzdušia vybranú vôňu a nastaviť jej trvácnosť. Zaujímavé sú aj jednotlivé druhy vôní, ktorých koktejl je pomocou miniatúrnych náplní možné namiešať. Príkladom je pomaranč, vôňa horiaceho dreva, čerstvo upečeného chleba alebo aj horiacej gumy. Len si predstavte, že pri sledovaní filmu Rýchlo a zbesilo by ste nielen videli dym, ale aj cítili vôňu páliacich sa pneumatík. Podľa výrobcu vône umocňujú a zintenzívňujú zážitok zo sledovania akéhokoľvek videa.

Že to s vývojom technológie myslí kórejská firma vážne, má dokazovať aj 25 patentov, ktoré má Aromajoin, respektíve jej zakladateľ Dong Wook Kim, zaregistrované. Zariadenie v súčasnej podobe komunikuje s počítačmi, smartfónmi a headsetmi cez Bluetooth. Na jedno nabitie vydrží zhruba dva dni. Presná dostupnosť zatiaľ oznámená nebola, no očakávaná cena začína na 998 dolároch za zariadenie a 54 dolárov za náhradné vonné náplne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #CES 2023 #AromaPlayer #Aroma Shooter