Takto vyzerá budúcnosť. Vyhľadávač Bing od Microsoftu využíva umelú inteligenciu

"Preteky sa práve začali." Také boli úvodné slová šéfa Microsoftu, Satya Nadella, ktorý na očakávanej tlačovej konferencii predstavil budúcnosť vyhľadávania. Svojim výrokom priamo podpichol svojho hlavného konkurenta Google, ktorý len začiatkom týždňa predstavil Barda - svojho četovacieho bota.

09.02.2023 06:30
Bing, Microsoft, umelá inteligencia, Foto:
Nový Bing má zásadne prekopať spôsob, akým ľudia vyhľadávajú informácie na internete.
debata (3)

Microsoft chce, aby mal každý možnosť ochutnať a vyskúšať, ako veľmi nápomocná môže byť umelá inteligencia v bežnom živote. Firma predstavila novú verziu vyhľadávača Bing, ktorý využíva umelú inteligenciu na báze technológie ChatGPT spoločnosti OpenAI, ktorej chod z časti financuje Microsoft.

Zásadná zmena vo vyhľadávaní na internete

Vyhľadávač Bing je druhým najpoužívanejším prehliadačom, aj keď za Google výrazne zaostáva. Prečo je teda tento krok Microsoftu tak dôležitý a prečo je pre Google tak ohrozujúci? Google dlhodobo dominuje na poli internetového vyhľadávania. Firma sa teší priazni po celom svete bez toho, aby musela zásadne zmeniť spôsob, ako vyhľadávací algoritmus funguje. To sa však kvôli Microsoftu zmení. Google si totiž nemôže dovoliť zaostávať a chtiac-nechtiac bude musieť do svojho vyhľadávača integrovať sofistikované prvky umelej inteligencie aj on sám.

Microsoft počas krátkej demo ukážky demonštroval, ako bude umelá inteligencia fungovať, a zároveň ju porovnal s doterajším vyhľadávaním. Kým doposiaľ musel používateľ pri vyhľadávaní na internete pracne zadávať niekoľko kľúčových výrazov do samostatných vyhľadávaní a následne si výsledky spájať po svojom, umelá inteligencia to všetko urobí za neho. Stačí, ak do vyhľadávača zadá kľúčové výrazy a napríklad aj požiadavku na porovnanie jednotlivých dát a okrem odkazov na stránky mu umelá inteligencia napravo sama naservíruje informácie v „ľahko stráviteľnom“ formáte.

Nezobrazí len obyčajné výsledky s odkazmi na stránky

Bing okrem zobrazovania detailnejších odpovedí na vyhľadávanie umožní používateľovi komunikovať s „botom“ pre detailnejšiu a presnejšiu úpravu výsledkov. Novinka je automaticky dostupná pre každého, avšak s limitovaným počtom vyhľadávaní s asistenciou umelej inteligencie.

Algoritmus od OpenAI, na ktorý sa vyhľadávač Bing spolieha, využíva technológiu hlbokého strojového učenia na interpretovanie výsledkov vyhľadávania ľudskou rečou. S. Nadella si myslí, že práve umelá inteligencia má zmeniť spôsob, akým ľudia vyhľadávaniu informácie na internete a ako pracujú so softvérom. „Táto technológia zmení v podstate každú jednu kategóriu softvéru, ktorú dnes poznáme,“ uviedol šéf Microsoftu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #vyhľadávanie #umelá inteligencia #Bing #OpenAI #ChatGPT