Slovenskí vedci prispeli k vývoju technológie, ktorá zvýši úspešnosť umelého oplodnenia

Výskumníci z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa pochválili cezhraničnou spoluprácou s dvoma univerzitami a startupom pri vývoji technológie, ktorá má pomôcť zvýšiť úspešnosť umelého oplodnenia.

12.02.2023 18:10
ivf, in vitro, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika... Foto:
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach umožnila úspešnejšie riešenie neplodnosti vďaka patentu k novej technológii.
debata (1)

Problémy s neplodnosťou sa každoročne týkajú desiatok miliónov párov po celom svete. Predovšetkým u žien starších než 40 rokov sa s pribúdajúcim vekom výrazne znižujú šance na otehotnenie, a to aj prostredníctvom umelého oplodnenia. Vedcom z troch univerzít a jedného startupu sa podarilo vylepšiť technológiu, ktorá môže prispieť k úspešnosti asistovanej reprodukcie metódou in vitro fertilizácie. Na vývoji sa podieľali výskumné tímy z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzity Komenského v Bratislave, brnianskej Masarykovej univerzity a startupu z českej holdingovej skupiny FABA Capital.

V súčasnosti patrí “in vitro fertilizácia” k najefektívnejším spôsobom liečby neplodnosti. Aby bolo však umelé oplodnenie úspešné, kľúčová je súhra viacerých faktorov, ako je napríklad výber vhodného embrya pre transfer do maternice. “Nová technológia, chránená patentovou prihláškou, identifikuje nové miRNA molekuly využiteľné v predikcii. Zjednodušene povedané, identifikované molekuly predikujú aktuálnu pripravenosť žien a kvalitu embrya vhodného na proces umelého oplodnenia,” vysvetľuje docentka Miroslava Rabajdová z Ústavu lekárskej a klinickej biochémie, Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

V čom je technológia unikátna je predovšetkým neinvazívny odber biologického materiálu bez akéhokoľvek poškodenia embrya sofistikovanou analýzou izolovaných molekúl miRNA z kultivačného média, ako aj nových biomarkerov. Vedci si tiež sľubujú zvýšenie schopnosti predikcie a spresnenia analýz s využitím umelej inteligencie.

Samotný výskum československých vedcov prebiehal koordinovane v laboratóriách na Slovensku a na Masarykovej univerzite v Brne. V ďalšej fáze spoločného projektu je jeho komercializácia v rámci in-vitro embryo transferov. Vedci očakávajú, že o technológiu, ktorá má pomôcť zvýšiť úspešnosť umelého oplodnenia, by mohli mať záujem medicínske laboratóriá po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie #UPJŠ #Univerzita Komenského v Bratislave #Masayrkova univerzita #IVF