Chyba za miliardy. Google so svojou umelou inteligenciou Bard poriadne zakopol

Google sa s predstavením umelej inteligencie vo vyhľadávaní unáhlil. Internetový bot Bard zobrazoval nepresné výsledky. Hodnota akcií firmy sa kvôli tomu prepadla o 100 miliárd dolárov.

14.02.2023 06:00
Google, Bard, umelá inteligencia Foto:
Umelá inteligencia Bard bude súčasťou internetového vyhľadávania.
debata (2)

Mal to byť súboj na ostrie nožov medzi Microsoftom a Googlom. Keď Microsoft pomerne nečakane predstavila ako si predstavuje vyhľadávanie na internete za pomoci umelej inteligencie, Google nemal na výber a musel takisto ukázať svoje karty. Obe firmy v rámci jedného týždňa ukázali technológie, ktoré majú zmeniť spôsob, akým ľudia budú vyhľadávať informácie. Hlavným pomocníkom má byť umelá inteligencia, ktorá namiesto presnejších výsledkov prináša najmä ich interpretáciu tak, aby boli pochopiteľné úplne pre každého.

Predstaviť si to možno tak, že namiesto viacerých fráz napíšete do vyhľadávacieho riadku požiadavku, na ktorú chcete nájsť odpoveď. Vyhľadávač za pomoci umelej inteligencie analyzuje celý kontext vašej požiadavky a okrem samotných odkazov na stránky s informáciami vám zobrazí aj súhrnnú odpoveď. Užitočné, však?

Nepresný výsledok a veľká hanba

Kým Microsoft ukázal, že naozaj vie čo robí a za pomoci technológie ChatGPT spoločnosti Open AI demonštroval veľmi efektný spôsob vyhľadávania, Google so svojim Bardom, ako vlastnú technológiu nazval, stupil vedľa. V rámci praktickej ukážky, ako má Bard fungovať, Google na Twitteri zverejnil požiadavku – “čo povedať deväťročnému dieťaťu o objavoch z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba.” Zároveň ukázal aj odpoveď, ktorú Bard automaticky ponúkol v znení: “Teleskop bol prvým, ktorý urobil snímky planéty mimo zemskej slnečnej sústavy.” Ako však v rýchlosti zareagovali astronómovia, táto informácia nebola pravdivá, pretože tento míľnik sa podarilo dosiahnuť už v roku 2004 Európskemu extrémne veľkému teleskopu E-ELT.

Dôsledky na sebe nedali dlho čakať – po zverejnení chyby sa akcie materskej firmy Alphabet prepadli o 100 miliárd dolárov, teda viac než o 7 percent. Hovorca firmy v zápätí na to uviedol, že táto chyba len „zvýraznila dôležitosť dôsledného testovania, čo je niečo, čo sme v rámci nového testovacieho programu tento týždeň aj zaviedli. Prostredníctvom neho budeme kombinovať externú spätnú odozvu s našim interným testovaním tak, aby odpovede Barda spĺňali vysoké požiadavky na kvalitu, bezpečnosť a presnosť informácií zodpovedajúcich skutočným reáliám.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #umelá inteligencia #Bard