Slovenskí vedci vyvinuli elektrickú alternatívu Samoroba

Autonómne zariadenie Samorob, ktoré pred štyrmi rokmi vyvinuli a vyrobili na Katedre elektrotechniky, automatizácie a informatiky Technickej fakulty SPU v Nitre má „mladšieho brata“. Salamander 600rc vznikol ako jeho elektrická alternatíva.

22.02.2023 20:00
debata
Foto: uniag.sk
samorob

„Zatiaľ, čo Samorob s masívnou hydraulikou a spaľovacím motorom váži okolo 600 kilogramov, úspornejší Salamander je o polovicu ľahší," prezradil docent Vladimír Cviklovič, ktorý vedie tím vývojárov z Ústavu elektrotechniky, automatizácie, informatiky a fyziky TF. „Zároveň má inovatívny spôsob kĺbového riadenia, čo mu uľahčuje pohyb v teréne, v poľnohospodár­skych a lesníckych podmienkach. Má nižšie ťažisko, čiže je stabilnejší. A vďaka traktorovému vzoru pneumatík s dvojmontážou má vyššiu ťažnú silu.“

793257808 Čítajte aj Jednoduchý krvný test na odhalenie rakoviny by tu mohol byť už čoskoro

A aké sú prednosti autonómneho elektromobilu? „Je poháňaný elektromotormi. Obe nápravy sú hnané, celkový výkon na nápravách je 6 kW. Využíva elektricky a elektronicky riadenú hydrauliku, ktorá je v poľnohospodár­skych podmienkach nenahraditeľná. Elektromotory v spojení s mechanickou prevodovkou mechanické rázy poškodzujú. Hydraulické prvky majú veľmi dobrú životnosť v podobných aplikáciách. Hydraulický obvod je hnaný elektromotorom. Výkon hydrauliky je dimenzovaný na 2 kW a umožňuje pripájať aj externé zariadenia,“ spresnil docent Cviklovič.

Autonómny elektromobil Salamander sa môže pohybovať maximálnou rýchlosťou 10 km za hodinu. Na rozdiel od Samoroba, ktorého od prvej skrutky po poslednú vyrobili v dielňach Technickej fakulty, Salamandra zostrojili s podporou externej firmy. „Nemali sme kapacity, aby sme tentokrát dokázali zostrojiť celého robota, našou úlohou je predovšetkým automatizácia a autonómne riadenie. Obrátili sme sa preto na vývojársku spoločnosť, ktorá na základe nami vyšpecifikovaných podmienok vozidlo zostrojila. Musím skutočne vyzdvihnúť, že len za náklady…“

1675265446 Čítajte aj Bociany v Španielsku sa kvôli klimatickým zmenám živia odpadkami

Salamander mechanicky funguje na jednotku a výskumný tím docenta Cvikloviča v súčasnosti pracuje na kompletnej automatizácii jeho systému. A ako prišiel k svojmu menu? „Je tam kĺbové riadenie, ktoré pracuje na tom istom princípe ako u jašteríc. Tiež kráčajú tak, že sa lomia v strede drieku, keď menia smer pohybu. Čiže využívame technológiu pohybu jašterice, pokiaľ ide o udávanie smeru robota," vysvetlil docent Cviklovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská poľnohospodárska univerzita #autonómne vozidlo #Samorob