Apple aktualizuje firmvér vo svojom napájacom kábli. Áno, čítate správne

Aj napájací kábel má svoj firmvér. Apple v ňom cez nenápadnú aktualizáciu opravuje chyby. Týka sa nových MacBookov s čipom M1 a M2.

26.02.2023 08:00
MacBook Pro, MacBook, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Pozorní majitelia novších MacBookov s konektorom MagSafe 3 si môžu všimnúť, ako sa po pripojení napájacieho kábla na pozadí spustí aktualizácia firmvéru. Firmvér sa však neaktualizuje pre hardvér, ale pre samotný napájací kábel. Apple zatiaľ nezverejnil čoho sa aktualizácia firmvéru v kábli týka a ani ako presne prebieha. Mnohí ju pritom ani nespozorujú, keďže sa spustí automaticky.

Aktualizáciu firmvéru v napájacom kábli nie je možné spustiť manuálne, ale nastavená je tak, aby sa spustila automaticky po tom, čo používateľ kábel fyzicky pripojí k MacBooku. To, že sa niečo deje si je možné všimnúť napríklad zhasnutím a opätovným rozsvietením kontrolky na kábli v intervale zhruba desiatich sekúnd. Pre niekoho je možné prekvapením, že aj kábel má svoj firmvér. Niet sa ale čomu diviť. Kábel od Apple obsahuje veľké množstvo miniatúrnych čipov, ktoré kontrolujú napájanie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa preto aktualizácia týka práve neho. Cez aktualizáciu môže Apple vylepšiť kompatibilitu kábla s inými novšími zariadeniami, či zdokonaliť inteligentné napájanie alebo opraviť chyby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #M2 #MacBook #aktualizácia #M1 #firmvér #napájací kábel