Roboty budú do roku 2033 pomáhať až s tretinou domácich prác, tvrdia vedci

Roboty by do desiatich rokov mohli vykonávať až 39 percent všetkých domácich prác, myslia si vedci. Pri niektorých činnostiach však človeka nahradiť nedokážu.

01.03.2023 06:00
iRobot Braava, iRobot, robotický vysávač Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ešte pred desiatimi rokmi bolo pre mnohých nepredstaviteľné, aby sa vysávania a umývania podláh zhostili roboty. Dnes je to však bežnou realitou. Robotické vysávače a mopovače dokážu členov domácnosti odbremeniť od činností, ktoré má rád len málokto. A kým v minulosti sa ich cena počítala v rádoch stoviek eur, dnes si je možné sofistikovaný robotický vysávač zaobstarať už za dve či tri stovky. Podľa expertov na umelú inteligenciu sme svedkami malej, no významnej revolúcie, ktorá by mohla vyvrcholiť v roku 2033.

Ako uviedol britský denník BBC, citujúc britských a japonských vedcov, do desiatich rokov by mohlo byť až 39 percent domácich prác vďaka robotom a umelej inteligencii úplne zautomatizovaných. Odborníci na robotiku a umelú inteligenciou z Oxfordskej univerzity a japonskej Univerzity Ochanomizu svoje odhady zverejnili vo vedeckom magazíne Plos One. Podľa nich robotické vysávače od ľudí prevzali veľkú a časovo zdĺhavú časť domácich prác. Takisto sa stali najvyrábanejšími robotmi na svete.

Napriek ešte väčšiemu prieniku robotov v domácnostiach v nadchádzajúcich desiatich rokoch si však vedci nemyslia, že roboty dokážu úplne nahradiť niektoré činnosti. “Odhadom iba 28 percent činností, ktoré súvisia so starostlivosťou o členov domácností, ako je napríklad spoločné učenie s dieťaťom, jeho vozenie do školy alebo starostlivosť o seniora, bude zautomatizovaných,” uviedla pre BBC doktorka Lulu Ši, z Oxfordského internetového inštitútu.

Roboty alebo umelá inteligencia by mohli ľudí vo veľkej miere zastúpiť napríklad pri pravidelnom nakupovaní potravín. Už dnes sú pritom na trhu chladničky, ktoré sledujú stav jednotlivých potravín a ak sa začnú míňať, sami ich cez internet objednajú. Zatiaľ sa ale prílišnej popularite netešia a ich čas stále nenastal. Vedci pri podobných inteligentných spotrebičoch, ktoré sú nielen pripojené na internet, ale svojich “pánov” aj počúvajú, upozorňujú na ochranu súkromia. A zároveň dodávajú, že ako spoločnosť zatiaľ nie sme pripravení na veľký nápor na takéto veľké narušenie súkromia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #robot #robotický vysávač