Vylepšenie človeka pomocou robotických častí tela je na dosah ruky

Či už ide o starostlivosť o deti, operovanie pacienta alebo varenie nedeľnej večere, existuje mnoho príležitostí, kedy by sa hodil pár rúk navyše. Vedci teraz tvrdia, že takéto vylepšenie ľudí je na obzore, a naznačujú, že by mohli navrhnúť ďalšie robotické časti tela, ktoré by zdokonalili naše schopnosti, napísal denník The Guardian.

24.03.2023 06:00
24-ochrnutie.3x Foto:
debata

Tento prístup by mohol zvýšiť produktivitu, uviedla profesorka kognitívnej neurovedy na Cambridgeskej univerzite Tamar Makinová. „Ak chcete mať pri varení v kuchyni ruku navyše, aby ste mohli miešať polievku a zároveň krájať zeleninu, mohli by ste získať možnosť nosiť a samostatne ovládať ďalšiu robotickú končatinu,“ povedala vedkyňa.

Dani Clodeová – dizajnérka a kolegyňa Makinovej z Cambridgeskej univerzity – už predtým vytvorila palec vytlačený na 3D tlačiarni, ktorý je možné „pridať“ k akejkoľvek ruke.

bozkavaci robot Čítajte aj Čínski inžinieri vyrobili bozkávacieho robota. Umožňuje intimitu vo vzťahoch na diaľku

Prídavný palec by podľa Makinovej mohol byť užitočný napríklad pre čašníkov, ktorí nosia taniere, alebo pre elektroinžinierov pri spájkovaní, a ďalšie robotické časti tela by mohli byť navrhnuté pre konkrétne potreby na pracovisku. Napríklad prídavná ruka by mohla stavebnému robotníkovi pomôcť zatĺkať klince a zároveň držať trám na mieste.

„Hovorili sme s chirurgom, ktorý by mal veľký záujem o to, aby držal kameru, zatiaľ čo vykonáva operáciu ramena, namiesto toho, aby mu ju držal asistent,“ povedala Clodeová. „Chcel by mať plnú kontrolu nad nástrojmi, ktoré používa oboma rukami, a zároveň držať kameru a mať možnosť s ňou manipulovať,“ dodala.

Tím tvrdí, že robotické časti tela by mohli umožniť podstatne väčšiu kontrolu ako obyčajné pripevňovacie zariadenie, pretože ich ovládanie je inšpirované prirodzenými ľudskými mechanizmami. „Chceme niečo, čo by sme boli schopní presne ovládať bez toho, aby sme museli artikulovať, čo presne chceme,“ povedala Makinová.

krok, chôdza, topánky, obuv Čítajte aj Päť minút chôdze každú polhodinu pomáha bojovať proti následkom sedenia, tvrdia vedci

Prístup tímu podľa Makinovej vychádzal z myšlienky, že prídavné časti možno využiť na to, aby nadväzovali na existujúce schopnosti ľudského tela.

„Ak vám chýba končatina, prečo namiesto toho, aby sme sa snažili ju nahradiť, nerozšírime vašu nepoškodenú ruku, aby sme vám umožnili s ňou robiť viac,“ uviedla Makinová. Tím však predpokladá, že takéto zariadenia budú používať aj ľudia, ktorí nežijú s postihnutím.

Dôležitou vlastnosťou zariadenia na vylepšenie človeka podľa Clodeovej je, že užívateľovi neuberajú jeho pôvodné schopnosti.

Kľúčovým aspektom je, že na rozdiel od rýľa, ktorý sa používa na zvýšenie našich schopností vykopať jamu, sa tieto robotické časti tela nemusia ovládať rukami.

Napríklad prídavný palec na ruke je pripojený k dvom motorom na zápästí, ktoré sú napojené na batériu a jednočipový počítač na hornej časti paže. Tento systém je bezdrôtovo prepojený s mikrokontrolérmi umiestnenými na topánkach alebo členkoch užívateľa, ktoré sú napojené na tlakové senzory pod oboma palcami na nohách. „Stlačíte tieto tlakové senzory – a to je to, čo prídavný palec na ruke ovláda,“ povedala Clodeová.

priatelia Čítajte aj Mladí ľudia prichádzajú s novými spôsobmi, ako získať priateľov

Prístup podľa Makinovej ale tiež vyvoláva nové otázky. „V súčasnej dobe robíme mnoho výskumov, aby sme zistili, čo to urobí s nervovým systémom, keď začnete využívať palce na nohách, aby sa stali ďalším prstom – ako veľmi (to) ovplyvní vašu schopnosť používať palce na nohách ako palce,“ povedala.

Niektoré laboratóriá sa zamerali na možnosť využitia elektród v mozgu alebo mieche na ovládanie externých zariadení, ale Makinová sa domnieva, že pre taký invazívny prístup u inak zdravých ľudí neexistuje etické opodstatnenie.

Keď Clodeová nedávno robila výskum na letnej výstave britskej Kráľovskej spoločnosti, na ktorej si mohla verejnosť vyskúšať prídavný palec, výsledky boli pozoruhodné.

„Z približne 600 ľudí vo veku od troch do 97 rokov ho 98 percent dokázalo použiť počas prvej minúty, čo znamená, že už boli schopní pohybovať predmety podľa pokynov,“ uviedla Makinová. „Neviem si predstaviť mozgový čip, ktorý by to dokázal,“ uzavrela vedkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #ruka #robotická ruka