Kuriérov nahradia drony. Google má s novým doručovaním balíkov veľké plány

Spoločnosť Wing, ktorá rovnako ako Google patrí pod materskú spoločnosť Alphabet, úspešne testuje novú technológiu doručovania balíkov za pomoci komplexného systému dronov.

16.03.2023 07:00
Wing, Google, Alphabet, dron Foto:
Jeden z dronov spoločnosti Wing, ktoré v Austrálii doručujú tisícky balíkov denne.
debata (2)

Doručovanie balíkov dronmi je hudbou blízkej budúcnosti. Určite bližšej než jazdenie v autonómnych vozidlách. O tom, že ľudstvo stojí na prahu novej revolúcie v doručovaní zásielok, sa snaží presvedčiť sesterská spoločnosť Google, Wing, zameraná na “big data” a vývoj komerčných dronov. V súčasnosti prevádzkuje sieť dronov, ktorá v austrálskom meste Logan denne doručí až tisíc zásielok. Väčšinu zásielok tvoria potraviny, hotové jedlá, ale napríklad aj káva. Wing už medzičasom začal doručovanie zásielok testovať aj v mestskej časti Lusk pri írskom Dubline. Expresné doručenie zásielok dronmi zatiaľ firmy dodatočne nespoplatňuje.

Tri základné elementy ekosystému

Aby mohla sieť dronov efektívne fungovať, Wing musí zabezpečiť tri základné elementy – drony, heliporty na pristávanie a nabíjanie batérií a nakladacie stanice pre odosielateľov zásielok. Tretia časť ekosystému je pritom logisticky najnáročnejšia. Ak sa predajca, reštaurácia či kaviareň rozhodne využívať drony na doručovanie zásielok, Wing sa musí postarať o to, aby do prevádzky inštaloval prenosné stanice na bezpečné odovzdanie tovaru prichádzajúce­mu dronu.

Doručovanie tovaru dronmi má v porovnaní s bežnými kuriérskymi spoločnosťami množstvo výhod. Prepraviť tovar z bodu A do bodu B je extrémne rýchle a nezávislé na kapacite doručovateľov, dostupnosti vozidiel a cestnej premávke. Najväčším limitom je len vzdialenosť od expedičného centra, respektíve miestnej prevádzky, ktorá tovar zákazníkom odosiela. Takisto vzdušný priestor nie je neobmedzený. Tu platí, že ten, kto prvý príde, ten aj prvý berie.

Do 12 mesiacov milióny zásielok ročne

Bez “big data” je len ťažko predstaviteľné, aby v jednom obmedzenom vzdušnom priestore operovali stovky dronov rôznych prevádzkovateľov bez toho, aby navzájom komunikovali. Vzniknúť tak musí buď univerzálna otvorená platforma na kontrolu vzdušného priestoru a koordináciu dronov alebo musí byť obmedzený doručovací rádius u samostatných prevádzkovateľov. Zatiaľ sa však do priameho súboja dostali len spoločnosti Wing (Alphabet) a Amazon.

Na prevádzku dronov má Wing vyčlenených niekoľko operátorov, ktorí však neovládajú každý dron samostatne, ale len zabezpečujú jeho bezpečnú prevádzku. Ich úlohou je zistiť, či sa dron nachádza na správnom mieste, či využíva vhodný softvér a či má oprávnenie vzlietnuť. Celý systém je inak plne zautomatizovaný. Alphabet sa navyše pochválil ambicióznymi plánmi – do 12 mesiacov chce pomocou dronov doručovať milióny zásielok ročne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #dron #Alphabet #doručovanie tovaru #Wing