Microsoft Office sa zmení na nepoznanie. Vďaka umelej inteligencii

Súčasťou kancelárskeho balíka Microsoft Office 365 bude umelá inteligencia. Funkcia Copilot za vás dopíše e-mail, pripraví prezentáciu či napíše prácu do školy.

18.03.2023 07:00
Copilot, Microsoft, Foto:
Umelá inteligencia v balíku Office 365 sa ukrýva pod názvom Copilot.
debata

Pod názvom Copilot sa ukrýva významné vylepšenie kancelárskeho balíka Office 365, ktorého súčasťou sa stane umelá inteligencia. Používateľom bude pomáhať pri tvorbe dokumentov v programoch Word, Excel, PowerPoint a Outlook. Podľa šéfa Microsoftu, Satya Nadella, funkcia Copilot “zásadne zmení spôsob akým pracujeme.”

Nová funkcia zmení spôsob, akým pracujeme

Copilot bude v kancelárskom balíku používateľom asistovať viacerými spôsobmi. Napríklad v komunikačnej platforme Teams bude načúvať diskutujúcim a priebežne vytvárať poznámky zo stretnutí. Tie pomôžu komukoľvek, kto sa bude chcieť vrátiť k niektorým pasážam mítingu, ako aj oneskorencom ktorí sa na online míting pripojili neskôr a zmeškali úvodnú debatu. V PowerPointe zas umelá inteligencia pomôže s tvorbou prezentácii a vyhľadávaním fotiek len na základe obyčajného povelu. Oveľa produktívnejšie má byť aj písanie e-mailov, s ktorým návrhom Copilot takisto používateľom pomôže. Z dlhých e-mailov a množstva príloh zas dokáže vyextrahovať podstatné informácie.

A zopár ďalších príkladov z praxe.

Tí, ktorí používajú tabuľkový editor Excel určite vedia, aké zložité môže byť niekedy napísanie funkcie, ktorá dokáže vybrať konkrétne dáta z tabuliek, pospájať ich do jedného celku či vybrané (napríklad len párne) čísla vynásobiť, vydeliť a sčítať. Namiesto hľadania zaručených rád a vzorcov na internete stačí do tabuľky napísať, k akému výsledku sa snažíte dopracovať a umelá inteligencia urobí všetko za vás.

Písanie dokumentov vo Worde je časovo náročné. Ak vypracovávate projekt, ktorého súčasťou je vyhľadávanie informácií na internete a ich následná kompilácia, Copilot to urobí za vás. Stačí ho aktivovať a následne do vyhľadávacieho poľa zadať, aké informácie hľadáte, či aký text má za vás Copilot napísať. Podobne ako rôzne nástroje na kontrolu gramatiky a štylistiky vám umelá inteligencia pomôže váš text “učesať” tak, aby oslovil cieľové publikum.

Ak ste leniví alebo nemáte na tvorbu prezentácie v PowerPointe čas, Copilot ju dokáže predpripraviť sám len z dokumentov a fotiek, ktoré mu predložíte. Poradí si dokonca aj s animáciami. V poštovom klientovi Outlook zas Copilot dokáže nahradiť filtre, ktoré ste si inak museli sami prácne nastavovať, a ktoré z času na čas skrátka prestali fungovať. Triediť, vymazávať a upravovať e-maily budete môcť len jednoduchým zadaním povelu. To isté platí aj pri písaní nového e-mailu či odpovede, ktorú dokáže prichystať Copilot aj sám.

Microsoft zatiaľ nespresnil kedy sa stane Copilot bežnou či doplnkovou súčasťou balíčka Office 365, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa tak stane ešte v priebehu tohto roka. V súčasnosti umelú inteligenciu Microsoft stále trénuje v spolupráci s dvomi desiatkami firiem, ktoré do testovacej prevádzky prizval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #Office #AI #Copilot #Microsoft Office 365