Umelá inteligencia je najdôležitejším technologickým vynálezom za desaťročia, tvrdí Bill Gates

Podľa zakladateľa Microsoftu a filantropa Billa Gatesa je vývoj umelej inteligencie jedným z najzásadnejších technologických míľnikov za posledné desaťročia. Je vraj rovnako významná ako vývoj prvého mikroprocesora, počítača, mobilného telefónu či internetu.

26.03.2023 07:00
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Umelá inteligencia v posledných rokoch pomaly a v tichosti preniká do životov bežných ľudí. O tom, aký veľký význam môže mať v najbližších rokoch sa snažia presvedčiť najväčšie technologické firmy na čele s Google a Microsoftom, ktoré v uplynulých mesiacoch verejnosti predstavili a sprístupnili nástroje na zjednodušenie života. Tieto nástroje, ktoré v sebe kombinujú strojové učenie a umelú inteligenciu budú mať zásadný dopad na kvalitu života mnohých ľudí, ako aj zvyšovanie ich pracovnej efektivity.

Podľa spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft a filantropa, Billa Gatesa, umelá inteligencia predstavuje natoľko významný technologický posun, že jej význam je možné porovnať s vývojom prvého mikroprocesora, osobného počítača, internetu či mobilného telefónu. “Zmení spôsob, akým ľudia pracujú, učia sa, cestujú, využívajú zdravotnú starostlivosť a ako komunikujú medzi sebou, napísal B. Gates na svojom blogu.

B. Gates vo svojom príspevku narážal na nástroje ako je ChatGPT, ktoré medzi odbornou, ale aj laickou verejnosťou vzbudili náramný ohlas. Samotná technológia dokáže spracovávať a reprodukovať informácie úplne inak než napríklad bežný internetový vyhľadávač. Ten v podstate zobrazí len odkazy na relevantné stránky, prípadne krátky úryvok, ktorý sa týka vyhľadávaného výrazu. Umelá inteligencia (ktorá je už v obmedzenej podobe aj súčasťou vyhľadávača Bing) na rozdiel od toho hľadá širšie súvislosti medzi zadanými výrazmi. Nástroj ChatGPT, ktorý vyvíja spoločnosť OpenAI s významnou finančnou podporou Microsoftu, je v podstate akýmsi četovacím botom, ktorý je naprogramovaný tak, aby odpovedal prirodzenou ľudskou rečou.

Jeden z najprelomovejších ‚vynálezov‘

Miliardár Gates tiež spomína, ako sa od roku 2016 intenzívne stretával s tímom z firmy OpenAI. V roku 2022 dal vývojárom výzvu, aby umelú inteligenciu naprogramovali tak, aby úspešne zvládla pokročilé testy z biológie. Podmienkou bolo, že umelá inteligencia musela byť trénovaná na prácu so širokým spektrom odborov, nielen s biológiou. O niekoľko mesiacov na to sa inžinieri pochválili s výsledkami svojej práce. Umelá inteligencia získala zo 60-bodového testu z biológie takmer najvyššie skóre. Nesprávne odpovedala len na jedinú otázku. Gates následne četbota požiadal, aby mu poradil, čo povedať otcovi chorého dieťaťa. “Výsledkom bola premyslená odpoveď, ktorá bola pravdepodobne lepšia, než by bol vtedy schopný napísať ktokoľvek v miestnosti. Celé to bolo ohromujúce. Po tomto mi bolo jasné, že som bol práve svedkom jedného z najdôležitejších technologických vynálezov od vývoja grafického používateľského rozhrania.”

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #bill gates #umelá inteligencia #OpenAI #ChatGPT