Vo veku 94 rokov zomrel Gordon Moore. Predpovedal tempo vývoja počítačových čipov

Goordon Moore v roku 1965 predpovedal, že počet tranzistorov na jednom čipe sa zdvojnásobí každý rok. Vytvoril takzvaný Moorov zákon, ktorý sa stal alfou a omegou počítačového priemyslu na desaťročia.

28.03.2023 08:00
Gordon Moore, Intel, Moorov zákon, Brian Krzanich Foto:
Bývalý spoločnosti Intel, Brian Krzanich (vľavo), s jedným z jej zakladateľov a autorom Moorovho zákona, Gordonom Moorom.
debata

Vo veku 94 rokov zomrel Gordon Moore, ktorý spoluzakladal spoločnosť Intel a predpovedal, akým tempom bude napredovať vývoj počítačových čipov. Spočiatku jeho predpovede o exponenciálnom raste počtu tranzistorov v čipoch vzbudzovali pochyby, no teóriu, ktorú dnes poznáme ako Moorov zákon overil čas. Dlhé desaťročia bola alfou a omegou počítačového priemyslu.

Tranzistory sú základnou stavebnou časťou mikroprocesorov. Prvý mikroprocesor vyrobila spoločnosť Intel a uviedla ho na trh v roku 1971. Mal označenie 4004, obsahoval 2300 tranzistorov a výkon, ktorý dnes vyvolá len úsmev na tvári. Prvý patent na integrované obvody získal v roku 1961 Robert Nojcev, ktorý si uvedomil, že pôvodné tranzistory je možné využiť v rádiách a telefónoch, no vo vyspelejšej elektronike už stačiť nebudú. Takzvaný integrovaný obvod obsahoval okrem iného práve tranzistory.

Moorov zákon v praxi (časová os) Foto: Intel
Moorov zákon, Gordon Moore Moorov zákon v praxi (časová os)

V roku 1965 prišiel na scénu Gordon Moore, spoluzakladateľ spoločnosti Intel, ktorý v tomto roku predpovedal, že počet tranzistorov na jednom čipe sa zdvojnásobí približne každý rok. O desať rokov svoju teóriu upresnil s tvrdením, že počet tranzistorov sa zdvojnásobí každé dva roky. A čo je dôležité, ich cena zostane rovnaká. Jeho teória, ktorá sa neskôr začala označovať ako Moorov zákon, sa ukázala na dlhé desaťročia ako pravdivá. V roku 1985 bol vyrobený kultový mikroprocesor, ktorý bol prvým 32-bitovým čipom, obsahoval až 275-tisíc tranzistorov. O necelých 20 rokov neskôr sa už mikroprocesory vyrábali za pomoci 90-nanometrovej, v roku 2007 45-nanometrovej a v roku 2011 až 22-nanometrovej technológie. Pred dvoma rokmi pritom IBM oznámilo, že sa mu podarilo vyvinúť až 2-nanometrový čip.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #čip #Moorov zákon #tranzistor #Gordon Moore #mikroprocesor