Umelá inteligencia vymyslela kanadskému pivovaru nové pivo

Umelá inteligencia pomohla pivovaru Whistle Buoy vytvoriť recept na nové pivo. Výsledok nesklamal, aj keď pivovar musel receptúru mierne upraviť.

30.03.2023 08:00
Whistle Buoy, pivo, Robo Beer Foto:
Pivo vyrobené za pomoci umelej inteligencie.
debata (1)

S čím všetkým si dnes poradí umelá inteligencia? Dokáže sa s vami porozprávať, napísať sloh, poradiť s domácou úlohou z matematiky, poskladať pieseň či vytvoriť abstraktný obraz. Možností je neúrekom. Nevznikla však z ničoho nič. Na jej vývoji vedci pracujú už dlhé roky. Vo svojich komerčných prvopočiatkoch pomohla ešte v roku 2015 vedcom zo spoločnosti IBM pri napísaní kuchárskej knihy Kognitívne varenie so šéfom Watsonom. Umelá inteligencia s názvom Watson dokázala spárovať ingrediencie a vytvoriť tak komplexnú knihu s netradičnými kombináciami surovín.

Nie úplne dokonalý recept, no s dobrým výsledkom

Za osem rokov umelá inteligencia a strojové učenie prešli dlhú cestu. Takú dlhú, že s jej pomocou sa kanadskému pivovaru Whistle Buoy podarilo vytvoriť unikátny recept na nové pivo. Pod označením Robo Beer sa ukrýva nefiltrované zvrchu kvasené špeciálne svetlé pivo typu Hazy Pale Ale, ktorého receptúru vymyslela umelá inteligencia ChatGPT. Ako takýto recept vznikol? Podľa spoluzakladateľa pivovaru v hlavnom meste provincie Britská Kolumbia, Rohita Josepha, veľmi jednoducho – obyčajným zadaním požiadavky na vytvorenie receptu na svieže a tropické pivo. Výsledkom bola zmes jedenástich ingrediencií v presnom pomere, ktorých spracovanie ChatGPT navrhoval v presných krokoch.

Recept na nové pivo, ktorý kanadskému pivovaru... Foto: ChatGPT, Whistle Buoy
ChatGPT, Recept na nové pivo, ktorý kanadskému pivovaru Whistle Buoy pomohla vytvoriť umelá inteligencia ChatGPT.

Receptúra nebola podľa R. Josepha bezchybná. Prispôsobená bola pre výrobu 19 litrov piva v domácich podmienkach. Pivovar však potreboval vyrobiť niekoľkonásobne väčšie množstvo piva a použitie ingrediencií v rovnakom pomere tak nemalo zmysel. Potrebné boli malé úpravy. “Netvrdíme, že výsledok bol dobrý alebo zlý, no pivo, s ktorého receptom nám umelá inteligencia pomohla, malo vyváženú chuť,” dodal pre kanadskú televíziu CBC, R. Joseph. Výroba piva Robo Beer bola len experimentom. V budúcnosti pivovar plánuje pokračovať v zabehnutej tradícii a vytvárať recepty za pomoci skúseného sládka. Vedenie pivovaru ale pripúšťa že z času na čas sa s umelou inteligenciou poradia, ako zmanažovať proces výroby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #umelá inteligencia #pivovar #Whistle Buoy #Victoria