Taliansko zablokovalo prístup k službe ChatGPT, ktorá využíva umelú inteligenciu

Táto správa, ktorá sa dostala do obehu presne 1. apríla však nebola žartom. Taliansko svojim obyvateľom naozaj zakázalo prístup k četovaciemu botovi ChatGPT, ktorý využíva prvky umelej inteligencie. Talianskym úradom prekáža nedostatočná ochrana osobných údajov.

03.04.2023 08:54
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Služba ChatGPT, ktorá vzbudila veľký rozruch, nadšenie a aj obavy po celom svete v posledných týždňoch ukazuje, aký obrovský potenciál ukrýva. Četovací bot pritom stále nie je “pripojený” na internet a využíva len statické dáta, ktoré sú periodicky aktualizované. Ak by četovací bot fungoval naživo, zobrazované informácie by boli nielen presnejšie, ale aj aktuálnejšie. S tým sú však spojené riziká, a navyše v súčasnosti nie je pre umelú inteligenciu tohto typu k dispozícii potrebná výpočtová sila. To však nič nemení na skutočnosti, že predstavuje hrozbu najmä v neregulovanom prostredí. Niektorí analytici hovoria o prielome a najväčšej inovácii posledných desaťročí, iní zas prízvukujú že prišla priskoro a v čase, keď ľudstvo na podobný prielom nie je dostatočne pripravené.

Taliansko je prvou západnou krajinou, ktorá sa postavila chýbajúcej regulácii čelom a službu ChatGPT “natvrdo” zakázala. Pri pokuse o prístup k četovaciemu botovi sa obyvateľom Talianska zobrazí informácia v znení: “S poľutovaním vám oznamujeme, že služba ChatGPT bola pre používateľov v Taliansku zakázaná na žiadosť talianskeho regulátora.” Dôvodom má byť chýbajúca regulácia a nedostatočná ochrana používateľských dát.

Taliansky dozorný úrad uviedol, že četovacieho bota od spoločnosti OpenAI nielen zablokoval, ale bude takisto ďalej skúmať či jeho činnosť neporušovala smernicu GDPR. Tá upravuje spôsob, akým firmy spracovávajú a uchovávajú osobné údaje používateľov. Podľa miestnych úradov existuje podozrenie, že ChatGPT porušil hneď niekoľko pravidiel pri uchovávaní konverzácie a platobných údajov. Problematické bolo tiež odôvodnenie, ktorým OpenAI obhajovalo zhromažďovanie uchovávanie osobných údajov na účely “trénovania” algoritmov, ktoré sú pre chod platformy nevyhnutné. Služba taktiež neoverovala vek používateľov a podľa úradov tak vystavovala neplnoletých nevhodným odpovediam, ktoré nezodpovedajú stupňu ich duševnej vyspelosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #umelá inteligencia #OpenAI #ChatGPT #četovacia služba #četovací bot