Budúcnosť cestovania? S výberom leteniek a hotelov vám pomôže umelá inteligencia

Populárna služba na rezerváciu leteniek a pobytov, Expedia, pre používateľov svojej mobilnej aplikácie na platforme iOS sprístupnila prvky umelej inteligencie ChatGPT. Pomôže im pri plánovaní dovoleniek.

10.04.2023 08:00
kufor, klobúk, cestovanie, dovolenka, batožina,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak radi cestujete alebo si aspoň raz do roka doprajete dovolenku v zahraničí, určite poznáte stres spojený s nákupom lacných leteniek a s rezerváciou ubytovania. Teda, pokiaľ plánovanie nezveríte do rúk cestovnej agentúry. Tí skúsenejší a scestovanejší si letenky (a ubytovanie) hľadajú väčšinou svojpomocne, či už na stránkach leteckých spoločností alebo cez rôzne agregátory. Stránky ako Kiwi, Kayak či Expedia prehľadávajú databázu veľkého množstva leteckých spoločností a dokážu tak nájsť najlacnejšie možné varianty leteniek. Niekedy to znamená, že napríklad z Viedne do New Yorku nebudete letieť priamo, ale s viacerými prestupmi. Za odmenu však za spiatočnú letenku nezaplatíte 800, ale len 400 eur.

Spomínané stránky využívajú vlastné algoritmy, ktoré v databázach leteckých spoločností hľadajú rôzne letenky a následne ich kombinujú tak aby sa dostavil požadovaný výsledok pri doprave z bodu A do bodu B. Problémom je, že zadávateľ dopytu, teda samotný používateľ, musí aspoň približne vedieť čo chce a nasmerovať tak vyhľadávací algoritmus, aby mu zobrazil len pre neho relevantné výsledky. Zásadný prielom však môže priniesť umelá inteligencia, s ktorou začali experimentovať vyhľadávače Kayak a Expedia.

Najlacnejšie kombinácie letov a ubytovaní

Spoločnosť OpenAI, ktorá prevádzkuje službu ChatGPT oznámila sprístupnenie doplnkov pre vyhľadávanie lacných hotelov a leteniek od služieb Expedia a Kayak. Doplnky zatiaľ nie sú dostupné pre každého, no vyskúšať si ich ako je s nimi možné pracovať je možné priamo cez mobilné aplikácie prevádzkovateľov služieb. Expedia, ktorá sa zameriava predovšetkým na vyhľadávanie lacných hotelov, aktualizovala svoju mobilnú aplikáciu pre platformu iOS, ktorej súčasťou je aj doplnok využívajúci ChatGPT. Doplnok je zatiaľ len v testovacej verzii beta, čo znamená, že nemusí vždy fungovať spoľahlivo.

Používatelia majú v aplikácii možnosť otvoriť si četovacie okno a spýtať sa umelej inteligencie, či je apríl vhodným mesiacom na cestovanie do Paríža alebo čo výnimočné je možné vidieť v máji v Tokiu. Umelá inteligencia takisto dokáže spracovať požiadavky na vyhľadanie lacného hotela v blízkosti ulíc, kde na jar kvitnú sakury. S niektorými požiadavkami si ale četbot v aplikácii Expedia zatiaľ neporadí. Zatiaľ vám napríklad nepomôže nájsť lacný spiatočný let z Budapešti do Tel Avivu. Na to slúži doplnok od služby Kayak, ktorý je ale v ChatGPT dostupný len na pozvánku. “Jednoduchým zadaním požiadavky v prirodzenom jazyku, ako napríklad: “Kde môžem letieť z New Yorku v apríli za menej než 500 dolárov”, používateľ získa prístup k personalizovaným odporúčaniam, ktoré využívajú historické dáta zo stránky Kayak,” uviedla spoločnosť vo svojej tlačovej správe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #umelá inteligencia #vyhľadávač #OpenAI #lacné letenky #ChatGPT #Expedia