Britskí vedci vyvinuli robotickú ruku so zápästím. Jej výroba je lacná a jednoduchá

Robotické ruky sú vďaka tlakovým senzorom už dnes schopné manipulovať s krehkými objektami. Britským vedcom sa však podarilo vyvinúť robota so zápästím. Na 3D tlačiarni vytvorili plastickú robotickú ruku, ktorá dokáže držať objekty rovnako ako človek.

14.04.2023 08:00
robotická ruka, Cambridgská univerzita, Foto:
Robotickú ruku vedci vyrobili zo silikónu na 3D tlačiarni.
debata

Podľa expertov na robotiku a umelú inteligenciu je len otázkou niekoľkých rokov, kým budú roboty schopné manipulovať s objektami rovnako obratne a citlivo ako človek. Britským vedcom z Cambridgeskej univerzity sa podarilo vyvinúť a na 3D tlačiarni aj vyrobiť robotickú ruku zo silikónu, ktorá v sebe obsahuje desiatky tlakových senzorov. Vďaka nim robot “cíti” predmety a dokáže vyhodnotiť, s akou silou ich má uchopiť tak, aby ich nepoškodil. Silikón, z ktorého je robotická ruka zostrojená sa navyše svojou štruktúrou a ohybnosťou podobá ľudskej ruke.

Špeciálnym prvkom je aj rotačný mechanizmus, ktorý má imitovať pohyb zápästia. Vedci robota trénovali s využitím širokej škály objektov, od pingpongových loptičiek, cez broskyňu, počítačovú myš, až po “bublinkovú” obálku. “Ľudská ruka je mimoriadne zložitá a komplexná a napodobniť jej schopnosti bolo pre nás obrovskou výzvou. Snímače, ktoré sú v ruke umiestnené, fungujú podobne ako ľudská pokožka a merajú tlak aplikovaný na objekt,” uviedol pre server BBC dozorujúci člen výskumného tímu, doktor Thomas George-Thuruthel.

Podľa vedcov je technológia nízkonákladná a energeticky efektívna, pretože na rozdiel od iných robotických rúk nie je potrebné nezávisle korigovať pohyb každého jedného prsta. Počas testovania dokázala ruka úspešné uchopiť a premiestniť 11 zo 14 objektov. “Veľkou výhodou tohto typu robotickej ruky je rozsah jej pohybu, ktorý je možné dosiahnuť bez dodatočných ovládačov. Chceli sme ju zjednodušiť najviac ako to je len možné,” uviedol profesor Fumija Jida z výskumného tímu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #robot #robotická ruka #Cambridgská univerzita #University of Cambridge