Kuvajtský spravodajský server vymenil živú moderátorku za virtuálnu. Využíva umelú inteligenciu

Kuvajtstký spravodajský server Kuwait News sa pochválil s virtuálnou asistentkou, ktorá s využitím umelej inteligencie číta správy v arabčine.

15.04.2023 08:00
Kuwait News, virtuálna moderátorka Foto:
Virtuálna moderátorka Fedha bola vytvorená za pomoci umelej inteligencie.
debata (1)

Prednedávnom sme publikovali článok o profesiách, ktoré v budúcnosti môže ohroziť umelá inteligencia. Zdá sa, že k nim môžeme priradiť ďalšiu – moderátorku spravodajstva. Kuvajtské noviny Kuwait Times, ktoré prevádzkujú aj spravodajský server Kuwait News sa na Twitteri pochválili s novou virtuálnou moderátorkou Fedha, ktorá dokáže prečítať správy v arabčine. Fedha je na prvý dojem na nerozoznanie od bežnej moderátorky. Netradičný je však jej zovňajšok a odev. V konzervatívnej arabskej krajine nemá oblečený typický odev abája, či aspoň pokrývku hlavy. Namiesto toho má blond vlasy a biele tričko zakryté čiernym sakom. Dôvodom má byť čoraz rozmanitejšia populácia obyvateľov Kuvajtu, z ktorých veľkú časť tvoria aj zahraniční pracovníci.

Zástupca šéfredaktora Kuwait News, Abduláh Boftain, pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že cieľom bolo vyskúšať potenciál umelej inteligencie pri sprostredkovaní nového a inovatívneho obsahu. Fedha sa tak divákom prihovorila krátkou otázkou. “Som Fedha, prvá moderátorka v Kuvajte, ktorá v Kuwait News pracuje s umelou inteligenciou. Aký druh správ uprednostňujete? Som zvedavá na vaše názory,” uviedla vo videu, ktorý server zverejnilo na Twitteri. A. Boftain uviedol, že v blízkej budúcnosti je možné namiesto neutrálneho akcentu Fedhu naučiť aj lokálnemu kuvajtskému prízvuku a dialektu. Meno pre virtuálnu moderátorku takisto nevzniklo náhodne. “Fedha je obľúbené staré kuvajtské meno, ktoré znamená striebro či kov. Roboty si vždy predstavujeme v striebornej farbe, a preto sme tieto dve veci spojili,” dodal A. Boftain.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Kuvajt #Kuwait News #virtuálna moderátorka