Čína má vlastné ChatGPT. Umelú inteligenciou vytvoril gigant Alibaba. Bude pomáhať pri cenzúre?

Čínska nadnárodná technologická firma Alibaba v týchto dňoch predstavila vlastnú odpoveď na četbota ChatGPT s názvom Tongyi Qianwen. Bude súčasťou virtuálnych asistentov, no pomôže aj pri písaní správ a generovaní obsahu.

16.04.2023 08:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Čína technologicky zaostáva za západným svetom. Minimálne čo sa týka vývoja umelej inteligencie, pri ktorej sa najčastejšie spomínajú americké technologické giganty Microsoft a Google. Nič však nie je vzdialenejšie od pravdy. Jedna z najväčších čínskych technologických spoločností, Alibaba, predstavila konkurenta pre ChatGPT s názvom Tongyi Qianwen. To v doslovnom preklade znamená “hľadanie pravdy pýtaním sa tisícok otázok.” Tongyi Qianwen bude najprv súčasťou komunikačnej platformy DingTalk a inteligentných reproduktorov Tmal Genie, ktoré sú čínskou obdobou reproduktorov Amazon Echo či Google Nest. Podľa šéfa koncernu, Daniela Žanga, bola umelá inteligencia na rozsiahlom objeme v Číne verejne dostupných dát.

Čínska odpoveď na americký ChatGPT

Alibaba plánuje Tongyi Qianwen nasadiť aj do vlastných aplikácií, obchodných platforiem či mapových služieb. Napriek tomu že umelá inteligencia dokáže spracovávať dáta v rôznych jazykoch vrátane čínštiny a angličtiny, výstupy sú zatiaľ dostupné len v mandarínskej čínštine. Neskôr má pribudnúť aj natívna podpora angličtiny. “Sme súčasťou prelomu v technologickom svete, ktorého hnacou silou je generatívna umelá inteligencia a cloud,” uviedol D. Žang. Pod generatívnou umelou inteligenciou si možno v jednoduchosti predstaviť technológiu, ktorá poháňa platformy ako je ChatGPT. Tá je len jednou z mnohých nástrojov na využitie umelej inteligencie. Generatívna umelá inteligencia dokáže generovať dáta a výsledky, ktoré sú na nerozoznanie od výsledkov vytvorených skutočným človekom. Príkladom je hudba, text, videá či fotografie vygenerované z množstva nesúrodých dát, ktoré má umelá inteligencia k dispozícii.

Tongyi Qianwen funguje podobne ako ChatGPT. Oba systémy sú vytvorené tak, aby dokázali pracovať s rôznorodými úlohami, ako je napríklad sumarizovanie mítingov, písanie e-mailov, či príprava obchodných návrhov. Alibaba však potenciál svojej verzie umelej inteligencie zatiaľ naplno nevyužije. Podľa analytikov sa s jej predstavením musela poponáhľať a stiahnuť tak náskok, ktorý si vytvoril ďalší čínsky gigant, Baidu. Ten svoju alternatívu k ChatGPT s názvom Ernie predstavil už zhruba pred mesiacom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #umelá inteligencia #Alibaba #Baidu #ChatGPT