Umelá inteligencia od Google pomôže programátorom s písaním kódu

Na zoznam pribudla ďalšia “nahraditeľná” pracovná pozícia. Umelá inteligencia od Google, Bard, už dokáže sama programovať a pomôcť programátorom pri písaní zdrojového kódu.

22.04.2023 19:47
počítač, ruky, bankovníctvo, hacker,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak by si niekto myslel, že v ohrození umelou inteligenciou sú len bežné profesie, bol by na omyle. Zasiahnuť môže aj samotní technologickí priemysel. O prácu môže pripraviť napríklad niektorých programátorov. Spoločnosť Alphabet v uplynulých dňoch informovala, že jej generatívna umelá inteligencia Bard už dokáže pomôcť pri vývoji softvéru. Programátorom dokáže navrhnúť alebo zoptimalizovať zdrojový kód. Úplne sama ho zatiaľ napísať nedokáže, no je to len otázkou času.

Bard, ktorý je odpoveďou na nástroj ChatGPT od firmy OpenAI a Microsoftu, pracuje na báze dostupných dát a nie obsahu. V súčasnej podobe dokáže analyzovať zdrojový kód napísaný v dvadsiatich programovacích jazykoch, vrátane Java, C++, Python a JavaScriptu. Okrem toho, že kód zanalyzuje, dokáže jeho časti aj detailnejšie popísať, ak programátor potrebuje pochopiť ako fungujú. Obrovskou výhodou Barda je tiež, že zdrojový kód vie aj zoptimalizovať len na základe povelu “Môžeš, prosím, zrýchliť zdrojový kód?” To do budúcna predstavuje hrozbu ale aj obrovskú výhodu pre mnohých programátorov. V ohrození budú najmä juniornejšie pozície, a naopak ťažiť z pomoci umelej inteligencie budú môcť skúsenejší programátori, ktorých Bard odbremení od písania “základných” častí kódu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia #Alphabet #Bard #programátor