Inteligentný kvetináč: postará sa, aby vaše kvety nikdy neuschli. Vymysleli ho stredoškoláci

Na technologickej súťaži ENTER Programiáda sme natrafili na nevšedný vynález študentov z Popradu s názvom LeafPot alebo ľudovo povedané inteligentný kvetináč. Odstraňuje zbytočné starosti z údržby rastlín, lebo dokáže automaticky monitorovať ich stav a riadiť zavlažovanie prostredníctvom moderných technológií.

08.06.2023 06:00
Enter programiáda 2023 Foto:
Účastníci ENTER Programiády 7. jún 2023.
debata

Bližšie nám ho predstavil popradský gymnazista Michal Mucha, jeden z hlavných programátorov projektu. „Zariadenie dopomáha ľuďom na dlhších cestách mimo domova, keď sa o ich rastliny nemá kto starať a pomocou aplikácie vedia zavlažovanie monitorovať a upravovať na diaľku,“ hovorí.

Prezradil nám, že prvotná myšlienka vznikla taktiež z osobných skúseností, keď im vyhynula rastlina, čo sa aj skúsenému kvetinárovi občas môže stať. Vtedy si jednoducho so spolužiakmi povedali, že vytvoria kvetináč, ktorý sa sám postará a zaleje rastlinu, ktorá je v ňom.

ENTER Programiáda 2023

Prezrite si vynálezy mladých slovenských talentov.

Fotogaléria
LeafPot, teda inteligentný kvetináč získal prvú...
Vynález Tímu Poškoláci, Cesta vesmírom, ktorý...
+12Prvé miesto zo študentov stredných škôl získal...

Okrem toho, že vynález automaticky riadi zavlažovanie, tak v spojení s aplikáciou, ktorú taktiež naprogramovali a je naň napojená, sa dokážete podozvedať aj niečo viac o kvete, ktorý pestujete. „Tento smart kvetináč poskytuje ideálne podmienky pre každý druh rastliny zvlášť. Vie podrobne poskytnúť informácie, ako sa o ňu starať a aké sú ideálne podmienky na pestovanie," dodáva Michal. Vďaka vstavanému solárnemu panelu nepotrebuje byť zariadenie nepretržite pripojené k elektrickej si­eti.

Pomocou kamery a v spolupráci s internetovým nástrojom Pl@ntNetom dokáže kvetináč rozpoznať, aký kvet je v ňom umiestnený. V aplikácii sa zbierajú informácie do databázy, ktorá je dostupná aj online a postupne do nej pridávajú ďalšie rastliny. Tieto dáta následne generuje umelá inteligencia.

Podľa jeho slov bolo najdlhšie a najzložitejšie samotné programovanie. „Pracovali sme prevažne mimo školy a počas voľného času,“ tvrdí. Niet sa čo čudovať, keďže aplikácia využíva zložité softvéry Google API, ThingSpeak a Open AI. Do budúcna plánujú naďalej vylepšovať vynález aj samotnú aplikáciu a posúvať projekt ďalej.

Práve tento kreatívny vynález, ktorý prezentoval tím Naturebits z Gymnázia sv. Jána Pavla II v Poprade, získal prvenstvo spomedzi študentov stredných škôl na súťaži ENTER Programiáda 2023. Svojim dielom potvrdzujú, že aj mladí študenti dokážu mať vplyv na technologický svet.

Vynález LeafPot získal prvé miesto
Video
Michal Mucha, programátor tímu Naturebits predstavuje ich výherný projekt. / Zdroj: TV Pravda - Jakub Michalec
počítač, ruky, bankovníctvo, hacker, klávesnica, písať Čítajte aj Umelá inteligencia od Google pomôže programátorom s písaním kódu

Najviac bodov od hodnotiacej komisie pre žiakov druhého stupňa základných škôl získal tím Ifood s projektom Koniec dlhému čakaniu na obed zo Základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Košiciach. Vymysleli jednoduché zariadenie, ktoré umožní vidieť žiakom a učiteľom, aký dlhý je rad pred jedálňou, aby sa vyhli zbytočnému čakaniu a mohli využiť čas zmysluplnejšie. Podľa ich slov je zariadenie už plne funkčné a spestruje život na ich základnej škole v Košiciach.

Tím Ifood prezentuje svoj projekt
Video
Zdroj: TV Pravda - Jakub Michalec

Mladým vynálezcom sa prišiel prihovoriť aj britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker. Práve z jeho krajiny pochádza zariadenie micro:bit, s ktorým tímy museli vo svojich projektoch pracovať. Teší ho veľký počet zapojených študentov a kvalita ich projektov. Prišlo ich takmer o polovicu viac, ako predchádzajúci prvý ročník. „Deti a technológie sú dva kľúčové komponenty budúcnosti každej krajiny,“ hovorí britský veľvyslanec.

Tvorcovia Tabletkomatu na lieky
Video
Tím M&M Bits. / Zdroj: TV Pravda - Jakub Michalec

ENTER Programiáda 2023 je druhý ročník súťaže pre žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska, na ktorej môžu preukázať svoje programátorské zručnosti spojené s digitálnymi telieskami micro:bitmi. S týmto malým edukačným zariadením, okrem toho, že študenti vedia lepšie pochopiť základy robotiky, tak zároveň súťažia v kreativite a prezentácii svojich výtvorov.

Tento rok sa prihlásilo do súťaže 76 tímov z 52 slovenských škôl, ktoré odprezentovali svoje programátorské nápady pred hodnotiacou komisiou a zapojili sa do súboja o hodnotné ceny. Celú databázu študentských vynálezov nájdete na stránke enter.study

Ďalšie kreatívne nápady zo semifinále:

Žiaci základných škôl:

  • Cesta vesmírom (2. miesto) – Tím Poškoláci – Základná škola s materskou školou v Liptovskom Jáne

(Náučná hra spoločne s modelom slnečnej sústavy na motorček)

  • Baby defender (3. miesto) – CZŠ tím – Základná škola s materskou školou v Žiari nad Hronom

(Slúži na záchranu malých detí, keď ich rodič zabudne alebo nechá v motorovom vozidle)

  • Inteligentný sud na dažďovú vodu – Tím Microbots – Gymnázium Ivana Kupca v Hlohovci
  • Activity board – Tím Tarantula – Centrum voľného času Šaľa

Žiaci stredných škôl:

  • Počasie v čase (2. miesto) – Tím Smart rosničky – Gymnázium v Kysuckom Novom Meste

(Malá meteostanica, ktorá monitorovala počasie v deviatich rôznych lokalitách)

  • Recyklovník (3. miesto) – Tím Ecosquad – Súkromná SOŠ ekonomická KOŠICKÁ AKADÉMIA

(Má pomôcť mladším žiakom pochopiť dôležitosť správneho triedenia odpadu)

  • Tabletkomat – Tím M&M Bits – Stredná priemyselná škola technická v Bardejove
  • Pet feeder 3000 – Tím Pet feeder – Spojená škola s VJM v Senci

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mladé talenty #programátori #žiaci a súťaže #ENTER Programiáda