Že to ešte nikoho predtým nenapadlo! Japonskí vynálezcovia zo spoločnosti Kirin Holdings upútali verejnosť so špeciálnou elektrickou lyžicou. Lyžica používa slabý elektrický prúd na stimuláciu chuťových receptorov na jazyku, čím zosilňuje vnímanie slanosti a umami bez pridania skutočnej soli do jedla. Nadmerná konzumácia soli je totiž spojená so zvýšeným krvným tlakom a rizikom srdcových chorôb a mŕtvice. Elektrická lyžica ponúka možnosť znížiť príjem sodíka bez toho, aby ste sa museli vzdať obľúbenej chuti. V Japonsku bola uvedená na trh v obmedzenom množstve v máji minulého roka za cenu 19 800 jenov (približne 120 eur).
Elektrická soľná lyžica má štyri úrovne intenzity, ktoré sa nastavujú pomocou tlačidla na rukoväti. Začiatočníkom sa odporúča začať s najnižšou úrovňou, pri ktorej sa rozsvieti žlté svetlo; najvyššia úroveň je signalizovaná modrým svetlom. Elektrický prúd prechádza kovovým pásikom na zadnej strane rukoväte až k vrcholu lyžice, kde jemne stimuluje jazyk. Počas ochutnávok na tohtoročnom veľtrhu CES v Las Vegas účastníci porovnávali chuť polievky s bežnou a novou lyžicou. Väčšina z nich potvrdila, že lyžica je účinná, avšak vyžaduje špecifický spôsob držania a niekoľko sekúnd na dosiahnutie efektu, čo môže byť nepraktické a viesť k rozliatiu jedla.
Spoločnosť Kirin plánuje do roku 2029 osloviť milión používateľov. Lyžica bola vyvinutá v spolupráci s profesorom Homeiom Miyashitom z Meiji University, ktorý už v roku 2022 predstavil prototyp elektrických paličiek s podobným účinkom.