iPad do Izraela nesmie. Zakázala ho vláda

Tomáš Švec | 17.04.2010 08:00
iPad - štart predaja Foto:
iPad - štart predaja
Izraelská vláda zakázala cudzincom a miestnym obyvateľom prinášať do krajiny tablet iPad. Zariadenie z amerického trhu vraj nie je v zhode s miestnymi normami. Do kedy bude zákaz platiť zatiaľ nie je známe.

Ak plánujete vycestovať do Izraela, nechajte svoj iPad radšej doma. Pri vstupe do krajiny totiž colníci zabavujú všetky tieto zariadenia, a to až do chvíle, kedy krajinu opäť opustíte. Následne svoj tablet síce dostanete, budete však musieť zaplatiť poplatok za zadržanie.

Izraelská vláda vydala nariadenie, ktoré zakazuje akýkoľvek dovoz tabletu iPad do krajiny. Nepáčia sa jej parametre použitého Wi-Fi adaptéra, ktorý je v rozpore s normami bezdrôtových sietí v krajine. Tie sú pritom podobné ako v celej Európe, na ktorú sa zákaz dovozu nevzťahuje.

Tablet iPad je novým zariadením spoločnosti Apple, ktorý v sebe spája výhody čítačky elektronických kníh, prenosného počítača a multimediálneho prehrávača. Disponuje veľkým dotykovým displejom, ktorý slúži takisto na zadávanie znakov na klávesnici. Po spustení predaja v Spojených štátoch začal lámať rekordy v počte predaných kusov. Konkurenčné spoločnosti vrátane Google, Nokie, HP či Toshiby tiež pripravujú vlastný obdobný tablet, s ktorým chcú ťažiť z aktuálneho trendu.