Test: LCD Philips - Sledovanie televízie nemusí byť unavujúce

Tomáš Švec | 11.05.2010 07:00
Philips LCD, LED, 46PFL9704H, televízor, televízia Foto:
Najvyšší rad LCD LED televízorov Philips ponúka rozšírenie Ambilight.
Televízory s 3D technológiou vytvárajú nový trend domácej zábavy. Náležitý komfort a inováciu je však možné hľadať aj u "klasických" LCD panelov. Pozor však, za pridanú hodnotu sa stále platí. LCD televízor Philips PFL9704H s LED podsvietením nie je výnimkou.

Reklamnú megalomániu v znamení 3D technológie je možné pozorovať už od začiatku roka. Od apríla sa aj na našom trhu objavili prvé modely televízorov, ktoré vkladajú do obrazu tretí rozmer. Má to však jeden háčik. Tento efekt je prístupný len po nasadení špeciálnych okuliarov. Kvalitný obraz a zážitok z hýrenia farieb je však možné hľadať aj u „klasických“ LCD televízorov. O inovácie ani v tomto segmente nie je núdza.

Ohľadom škodlivosti sledovania 3D televízorov sa už niekoľko týždňov až mesiacov vedú rozporuplné debaty. Výrobcovia pritom už sami potvrdili, že dlhodobé sledovanie takéhoto obrazu za pomoci špeciálnych okuliarov môže mať nepriaznivý vplyv na zrak či dokonca psychiku diváka. To nahráva výrobcom, ktorí sa rozhodli vymyslieť spôsob, ako zabrániť rýchlej únave očí pri sledovaní televízora. Pokúsil sa o to aj Philips s technológiou Ambilight, ktorá bola prítomná aj nami v testovanom modeli s označením 46 PFL 9704. Jej úlohou je osvetliť plochu za televízorom v rovnakom farebnom spektre a zložení ako je práve zobrazovaný obraz. Výrobca deklaruje, že takýmto spôsobom je možné významne znížiť únavu očí. Spočiatku sme sa k technológii Ambilight stavali s nedôverou, nakoľko trubice, ktoré rozžiarili stenu za televízorom pôsobili príliš gýčovo na to, aby mohli mať významný vplyv na pohodu pri sledovaní. Opak bol však pravdou.

LED LCD Philips 46PFL9704H

Porovnávali sme ako na nás bude vplývať sledovanie televízie v úplne zatemnenom prostredí s využitím technológie Ambilight a bez nej. Rozdiel bol až prekvapujúci. Slzenie či akási svetloplachosť, čo sú pre niekoho typické známky únavy pri pozeraní sa na kontrastnú scénu, sa u nás ani po dlhšom čase nedostavili v očakávanej podobe.

LED LCD Philips 46PFL9704H

Technológia pritom nemusí byť využitá vždy a všade a za istých okolnosti môže byť kontraproduktívna. Príkladom môže byť sledovanie takmer statického obrazu s fixnou farebnou štruktúrou, ako napríklad moderované televízne noviny. V takomto prípade je lepšie podsvietenie vypnúť, nakoľko nemusí poskytovať náležitý komfort. Všetko je našťastie možné zariadiť stlačením jediného, takisto podsvieteného, tlačidla na diaľkovom ovládači.

LED LCD Philips 46PFL9704H

Testovaný model nepatrí zrovna k najľahším a najtenším na trhu, čo je na jednej strane spôsobené jeho veľkosťou (uhlopriečka 117 centimetrov) a na strane druhej množstvom prídavných komponentov, kvôli ktorým sa hrúbka automaticky rozšírila. Príkladom sú práve trubice pre podsvietenie Ambilight. Televízor je umiestnený na nie veľmi masívnom podstavci, ktorý ho však ukotví v relatívne stabilnej polohe. Podstavec umožňuje natáčať televízor pod uhlom 45 stupňov oboma smermi.

Menu prístroja je veľmi prívetíve, lokalizované aj do slovenčiny a navyše čitateľné aj z väčšej diaľky. Na výber je niekoľko základných kategórií pre rýchly prístup k najdôležitejším funkciám. Okrem sledovania televízie či filmu je s pomocou Wi-Fi adaptéra možné využiť aj prístup ku katalógu vybraných online služieb, medzi inými napríklad aj k video portálu YouTube. Vyhľadávanie videí v optimalizovanom prostredí je síce jednoduché, avšak dopracovať sa k požadovanému výsledku bolo niekedy problematické, na rozdiel od štandardného webového rozhrania. Komunikácia s portálom navyše nebola vždy plynulá.

LED LCD Philips 46PFL9704H

Je dôležité zmieniť sa tiež o procese pripájania televízora na domácu Wi-Fi sieť. Vrámci nastavení je užívateľ navádzaný krok za krokom a úspešne sa mu podarí televízor pripojiť len za predpokladu, že vlastnú sieť nemá špecificky nakonfigurovanú. V prípade ak áno, je nútený nastavenia upresniť mimo sprievodcu. Návod na použitie sa nachádza priamo v menu televízora, čo je praktické hneď z dvoch dôvodov. Užívateľ nemusí listovať v hrubej príručke, ale v konkrétnej problematike sa môže orientovať priamo na obrazovke. Druhým dôvodom je viac či menej podstatná ekológia.

LED LCD Philips 46PFL9704H

Veľmi príjemná je aj konfigurácia obrazu podľa individuálnych potrieb diváka. Nie je pritom potrebná technická zdatnosť a prehľad v konkrétnych pojmoch. Televízor sa užívateľa sám v piatich krokoch spýta, ktorá časť obrazu je pre neho prijateľnejšia a následne prispôsobí všetky parametre podľa osobitných požiadaviek.

LED LCD Philips 46PFL9704H

LCD panel Philips 46PFL9704H disponuje dynamickým kontrastným pomerom 5 000 000:1, svetelnosťou 500 cd/m2, HD rozlíšením a pokročilou 200 Hz technológiou, ktorá umožňuje zobraziť 200 scén za sekundu spojením 100 Hz technológie so snímaním pozadia pri 50 percentách aktívneho cyklu. Pred začiatkom testovania sme boli zvedaví na zobrazenie bielej a čiernej, ktoré je častým terčom kritiky. Výsledok bol mimoriadne priaznivý s ohľadom na použité LED podsvietenie, ktoré nedosahuje a v podstate ani nemôže dosahovať kvalitu plazmových televízorov. Počas sledovania akčných scén sme nenarazili na zhoršenú kvalitu obrazu či jeho trhanie, na čo má bezpochyby vplyv aj spomínaná 200 Hz technológia. Výnimkou bolo prehrávanie filmov vo vysokom rozlíšení priamo z USB kľúča, čo sa prejavilo ako nezmyselné riešenie predovšetkým z dôvodu nedostatočnej rýchlosti čítania.

Záver a zhodnotenie
Recenzovaný HD LCD LED televízor Philips 46PFL9704H nás viacnásobne príjemne prekvapil. V prvom rade použitou technológiou Ambilight, ktorá aj napriek počiatočnej nedôvere presvedčila o svojich kvalitách. Sledovanie televízie s jej pomocou bolo pre oči oveľa príjemnejšie a menej unavujúce. Samozrejme niekedy sa ju oplatí aj manuálne vypnúť, napríklad počas slnečného dňa alebo pri sledovaní správ. Potešila nás tiež kvalita farebného podania, vysoký kontrast a plynulosť prehrávania bez akéhokoľvek náznaku trhania obrazu. Televízor je navyše vybavený širokým spektrom rozhraní, preto je k nemu možné pripojiť prakticky ľubovolné príslušenstvo, vrátane Blu-ray či DVD prehrávača, videokamery, USB kľúča a podobne. Pre väčšinu z tých, ktorí pokukujú po novom systéme domácej zábavy, je určite podstatná aj cena. Tá je nastavená naozaj vysoko, na približne 2300 eurách, čo je suma, za ktorú si je už možné zakúpiť minimálne rovnako veľký 3D televízor z aktuálnej konkurenčnej ponuky.

LED LCD Philips 46PFL9704H
  • podsvietenie televízora technológiou Ambilight
    • veľká škála najrôznejších rozhraní vrátane Wi-Fi
    • vysoký kontrast, verné podanie farieb, ostrý obraz
    • veľmi dobré podanie bielej a čiernej
    • možnosť konfigurácie obrazu podľa individuálnych potrieb
    • slovenská lokalizácia
    • nedokonalé spracovanie rozhrania online služieb
    • cena