Ak sledujete 3D, môžete mať zdravotné problémy, varuje Sony

Tomáš Švec | 19.07.2010 08:30
3D, televízor, video, trojrozmerný obraz,... Foto:
Ilustračné foto
Televízory s 3D technológiou, ktoré sľubujú nevídaný zážitok zo sledovania Blu-Ray filmov, v priebehu niekoľkých mesiacov zaplavili trh. Spotrebitelia boli celý čas zasypávaní informáciami o prínosoch tretieho rozmeru a novej, revolučnej, forme domácej zábavy. Nevýhody sa tak ukryli pod ťarchou noviniek.

Sony pred niekoľkými dňami pozmenil všeobecné podmienky pre použitie produktov podporujúcich 3D. Niektorým ľuďom totiž môže sledovanie interaktívnych 3D filmov a hranie stereoskopických 3D hier spôsobiť dočasné zdravotné komplikácie, medzi ktoré údajne patrí únava očí, zvýšený vnútroočný tlak alebo nevoľnosť.

Akonáhle sa u človeka prejavia niektoré zo spomínaných symptómov, mal by okamžite prerušiť sledovanie a pred opätovným nasadením 3D okuliarov by mal počkať niekoľko hodín, minimálne do doby, kým odznejú príznaky únavy. Predtým, než rodičia dovolia svojim deťom sledovať 3D filmy, by sa podľa spoločnosti mali celú vec konzultovať s pediatrom alebo očným lekárom.

Na riziká spojené so sledovaním 3D v minulosti upozornil aj Samsung. Podľa neho sa u ľudí môžu vyskytnúť príznaky ako nevoľnosť, kŕče, očné tiky či dokonca epileptické záchvaty a mozgové príhody. Najväčšou rizikovou skupinou sú pritom ľudia s vrodenými očnými chybami.

Podobnými varovaniami a úpravami podmienok používania výrobcovia preventívne varujú rizikové skupiny ľudí a zároveň sa kryjú pred prípadnými žalobami. Či je technológia 3D prínosom, musí preto zvážiť každý individuálne.