Dvaja Európania poletia aj nepoletia na Mars

Miroslav Vajs | 12.05.2010 15:37
modul Foto:
V laboratóriách vesmírneho inštitútu v Moskve sa nachádzajú štyri moduly, ktoré majú simulovať prostredie kozmickej lode pri lete na Mars. Experiment sa začne 3. júna a Diego Urbina a Romain Charles s ďalšími mužmi strávia v izolácii 520 dní.
Nasadnú do rakety a nepoletia, no zato si budú môcť "užívať" 520 dní takmer absolútnej izolácie počas fingovaného letu na Mars a späť. Taliana a Francúza Európska vesmírna agentúra (ESA) vybrala ako svojich "pokusných králikov," ktorí sa zúčastnia misie Mars 500. Jej cieľom je zistiť, aký vplyv bude mať na ľudskú psychiku a zdravotný stav taký dlhý pobyt v uzavretom priestore bez okien.

ESA informovala, že Romain Charles a Diego Urbina nastúpia na vesmírnu výpravu v moskovskom vesmírnom inštitúte 3. júna. Spoločnosť im počas osemnástich mesiacov budú robiť ďalší traja kozmonauti. Ich mená zverejnia až o pár dní, ale podľa všetkého pôjde o dvoch Rusov, jedného Číňana a ešte jednu osobu. Posádka bude čisto mužská.

ESA a ruská agentúra IMBP urobili na posádku simulovaného letu na Mars výberové konanie. Prihlásilo sa asi šesťtisíc záujemcov zo 40 krajín. Mnohých prilákal najmä mesačný plat, ktorý sa má pohybovať okolo 5-tisíc eur.

Experiment

Piati kozmonauti na stacionárnej vesmírnej lodi budú pod ustavičným dohľadom odborníkov, ktorí budú sledovať každý ich pohyb, správanie, schopnosť pracovať a plniť príkazy. Hermeticky uzavretá loď, pozostávajúca zo štyroch modulov, má čo najvernejšie simulovať skutočný let na Mars a späť. V rámci možností súčasných technológií by takýto výlet trval dva roky, z ktorých zhruba tridsať dní kozmonauti strávia skúmaním „Marsu“. Cesta na Mesiac a späť by netrvala dlhšie ako dva týždne.

Pred 3. júnom vesmírnu loď naložia trvanlivými potravinami, vodou a ďalšími zásobami, pričom ich počas letu nebude možné doplniť. S riadiacim centrom na Zemi budú môcť komunikovať len prostredníctvom rádiového spojenia. Keď budú pri Marse, signál letí na Zem 15 minút a odpoveď ďalších 15 minút späť, čo sa počas experimentu tiež zohľadní. Okrem iného to znamená, že s problémami, ktoré bude nutné ihneď riešiť, si budú musieť poradiť bez podpory zo Zeme.

Psychologická záťaž

ESA predpokladá, že práve ľudská psychika bude to, čo môže misiu prekaziť. Astronauti budú môcť najneskôr na polceste požiadať o vylúčenie z projektu, ak ich stav bude naozaj vážny. Spolupútnici, aj riadiace stredisko však urobia všetko pre to, aby neboráka presvedčili, nech ostane.

„Existuje veľmi reálna možnosť, že práve extrémna psychologická záťaž a izolácia môžu celý experiment doviesť k neúspechu,“ uviedol pre BBC Oliver Knickel, jeden z adeptov na simulovaný let na Mars. „Každý člen výpravy vie, že musí vydržať až do konca,“ dodal.

Každý z astronautov si môže na palubu zobrať jeden kufor s vecami na rozptýlenie. Povolené sú knihy, filmy či spoločenské hry, ako napríklad šach. Rozptýlenie typu alkohol a tabak je prísne zakázané. Astronauti budú spávať na úzkej posteli, na ktorej by si mali oddýchnuť po 10-hodinových pracovných zmenách. Počas nich budú robiť vedecké experimenty, riadiť let a riešiť možné technické problémy.

Výstup na Mars

Po 200 dňoch cesty budú musieť zvládnuť pristávací manéver, po ktorom sa polovica posádky vyberie na výskum povrchu Marsu. Pre ten je určený ďalší, väčší modul. Povinnosťou, samozrejme, bude ruský skafander Orlen v plnej výbave. Po vyzbieraní vzoriek bude šesticu astronautov čakať ešte let naspäť, čo pre nich nebude znamenať nič iné ako ďalších 200 dní izolácie a ponorkovej choroby.