'Heavy metal' zabíja mäsožravé rastliny

Miroslav Vajs | 15.04.2010 14:42
Mäsožravá rastlina, krčiažnik, Nepenthes rajah Foto:
Ilustračné foto.
Ťažké kovy sú najpravdepodobnejšou príčinou záhadného celosvetového vymierania mäsožravých rastlín. Podľa vedcov vzrastá kontaminácia hmyzu toxickými kovmi, ktorý keď rastlina uloví, tak uhynie.

Najnebezpečnejším kovom pre mäsožravky je kadmium. To sa nachádza napríklad v hnojivách, používa sa na povrchovú úpravu kovov alebo v batériách. Spôsobuje, že rastlina prestane rásť a narúšajú sa jej životné funkcie.

Uvádzajú to Ian Green a Christopher Moody z Bournemouth University vo Veľkej Británii. Larvy domácich múch kŕmili dávkami kadmia. Následne larvami kŕmili mäsožravé rastliny druhu Sarracenia leucophylla, ktorá je populárna aj medzi amatérskymi domácimi pestovateľmi. Zistili, že kov sa začal hromadiť v stonkách rastlín a bránil prechodu vody a živín.

Na porovnanie druhú skupinu lariev kŕmili meďou. Meď je prvok potrebný pre zdravý vývoj rastlín a podľa očakávaní ho ľahko strávila a nespôsobil jej žiadne nežiaduce toxické účinky. Green a Moody poznamenali, že mnoho mäsožravých rastlín už teraz patrí medzi ohrozené druhy pre stratu prirodzeného životného prostredia, nelegálny zber a znečistenie. Ich zistenia poukázali na nutnosť brániť pred kadmiom, ktoré sa hromadí v telách hmyzu najmä pre zakladanie nelegálnych skládok. Štúdiu vedci zverejnili v žurnále Environmental Science & Technology.

Mäsožravé rastliny sú zvláštne najmä tým, že sa dokážu vyživovať heterotrofne lovom živočíchov. V odľahlých indonézskych pralesoch boli údajne nájdené aj rastliny, ktoré práve trávili uloveného potkana. Mäsožravé rastliny sú schopné fotosyntézy a predácia sa u nich vyvinula v dôsledku nedostatočného príjmu živín z pôdy. Tieto druhy rastú na chudobných pôdach.