Spustili najväčší stroj na výrobu vesmírnych zrkadiel

ČTK, Miroslav Vajs, dpa | 11.01.2013 15:00
zrkadlá, vesmír, teleskop Foto:
Vizualizácia teleskopu E-ELT.
V bavorskom Teisnachu v blízkosti hraníc s Českou republikou bolo do prevádzky uvedené najväčšie zariadenie na výrobu optiky na svete.

Oznámila to Vysoká škola pre aplikované vedy v Deggendorfe, ktorá zariadenie prevádzkuje. Stroj váži 85 ton a na výšku má sedem metrov. Zariadenie má slúžiť na sériovú výrobu presných teleskopických zrkadiel pre pozorovanie vesmíru. Tieto zrkadlá majú mať v priemere až dva metre.

V tomto odbore existuje značná potreba kvalitných zrkadiel, keďže súčasní výrobcovia optiky už túto potrebu nie sú schopní pokryť, povedal pri slávnostnom spustení zariadenia bavorský minister pre vedu Wolfgang Heubisch. „Úspešné pokusy s novým strojom preto budú míľnikom pre technologický kampus, vysokú školu v Deggendorfe a celý bavorský výskum,“ uviedol minister. Výroba teleskopických zrkadiel má byť spustená ešte koncom tohto roka. V najbližších mesiacoch budú vedci zariadenie programovať.

Vedci z Bavorska sa chcú zapojiť do práce Európskeho južného observatória (ESO), ktoré v čilskej púšti buduje nový najväčší vesmírny ďalekohľad na svete E-ELT. Ten má byť dokončený v roku 2018 a má mať priemer 40 metrov. Zostavený bude zo zhruba 800 jednotlivých zrkadiel. Podľa astronómov bude nový teleskop taký výkonný, že bude schopný robiť snímky planét podobných Zemi, ktoré sa nachádzajú mimo našej slnečnej sústavy. Výrazne tak vzrastie možnosť nájsť exoplanéty, na ktorých by mohol existovať život. Okrem toho by mal výrazne prispieť k poznaniu čiernych dier, vzniku galaxií, tajomnej „tmavej hmoty“ a ešte tajomnejšej tmavej energie, ktorá zrejme rozpína kozmos stále väčšou rýchlosťou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ