Nokia už nechce vyrábať telefóny pre horných desaťtisíc

Tomáš Švec | 05.05.2012 19:07
Nokia Vertu, mobilný telefón zo zlata Foto:
Ilustračné foto (na obrázku mobilný telefón Vertu)
Telefóny pre horných desaťtisíc už Nokiu nezaujímajú. Sesterskú divíziu značky Vertu plánuje odpredať britskej investičnej skupine.

Fínsky výrobca mobilných telefónov hľadá ďalšie spôsoby ako šetriť. Aktuálne hľadá kupcu pre výrobnú divíziu sesterskej firmy Vertu, ktorá je známa ako výrobca luxusných mobilných telefónov pre najbohatších z najbohatších. Podľa spravodajskej agentúry Reuters má o kúpu záujem investičná skupina Pemira, ktorá bude s výrobou pokračovať. Priame informácie z rokovaní sa na verejnosť nedostali, napriek tomu analytici odhadujú, že Nokia by si predajom Vertu pripísala na svoje konto približne 200 miliónov eur.

Nokii sa stále nedarí preklenúť krízové obdobie, počas ktorého jej ratingové agentúry stihli znížiť hodnotenie bonity na špekulatívnu hranicu. Podiel telefónov značky Nokia na trhu neustále klesá, v súčasnosti jej patrí už len tretie miesto po Samsungu a Apple. Vďaka partnerstvu s Microsoftom je ale Nokia najväčším výrobcom smartfónov s operačným systémom Windows Phone.

Značka Vertu patrí k menej známym značkám mobilných telefónov. Asi preto, lebo mobilné telefóny, ktoré sú jej nositeľom, nie je možné zakúpiť u mobilných operátorov ale len vo vybraných obchodoch s luxusným tovarom. Zatiaľ čo parametrami patria prístroje k priemeru, prípadný záujem vzbudzujú svojim spracovaním. Telá telefónov sú vyrobené z ušľachtilých kovov, tlačidlá zo zlata, striebra alebo platiny s osadenými zafírmi alebo swarovského kryštálmi. Vertu si nehľadá zákazníkov medzi bežnými spotrebiteľmi, ale medzi hornými desaťtisíc.