Riasy zabili rekordný počet floridských lamantínov

ČTK | 15.03.2013 13:00
Singapur safari riečne zoo preprava lamantín Foto: ,
Lamantíny sú vodné cicavce, ktorých prehistorickí bylinožraví predkovia sa pohybovali po zemi. Môžu merať až 3,5 metra a dosiahnuť hmotnosť až 400 kilogramov.
Ohrozená populácia lamantínov pri pobreží Floridy zvyčajne najviac trpí ľudskou aktivitou. Tento rok však čelí smrtiacej hrozbe priamo vo vode, v ktorej tieto veľké vodné cicavce plávajú.

Od januára už 174 lamantínov širokonosých uhynulo pre nánosy rias, ktorým sa tam hovorí „červený príliv“. Ide o najvyšší počet uhynutých mrožov počas tohto javu za jeden kalendárny rok, oznámili ochrancovia prírody.

„Červený príliv“ je v tomto roku vyšší ako bežná koncentrácia mikroskopických rias, ktoré sa objavujú v Mexickom zálive. V dostatočne vysokých koncentráciách môžu tieto riasy zmeniť farbu vody na červenú alebo hnedú, vďaka čomu dostal tento jav meno. Na juhozápadnej Floride k nemu dochádza prakticky každý rok a niekedy trvá len niekoľko týždňov. Tento rok je však červený príliv vytrvalý a usadil sa v oblasti, kam lamantíny migrujú.

„Toxíny z rias sa usadzujú vo vodných rastlinách, ktorými sa bylinožravé lamantíny živia,“ uviedol Kevin Baxter, hovorca floridskej komisie pre ochranu rýb a životného prostredia. Tieto toxíny môžu zasiahnuť nervový systém živočíchov a spôsobiť ich uhynutie. Symptómy sa prejavujú nedostatkom koordinácie pohybov a stability vo vode, zášklbmi svalov, záchvatmi a ťažkosťami pri zdvíhaní hlavy nad vodu kvôli nadýchnutiu.

Na rozdiel od iných prípadov premnoženia rias nie sú červené prílivy spôsobené znečistením životného prostredia. Na Floride k nim dochádzalo dávno pred usadením ľudí a tento jav bol pozorovaný napríklad v polovici 19. storočia ešte pred značným rozvojom pobrežných oblastí, uviedli odborníci.

Lamantíny sú vodné cicavce, ktorých prehistorickí bylinožraví predkovia sa pohybovali po zemi. Môžu merať až 3,5 metra a dosiahnuť hmotnosť až 400 kilogramov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ