Archeológovia odkryli nové informácie o pôvode Mayov

Miroslav Vajs, Pravda | 27.04.2013 12:00
mayovia Foto:
Vykopávky v lokalite Ceibal pokračujú už sedem rokov.
Existujú dve skupiny antropológov, ktoré sa nezhodujú v tom, ako vznikla mayská civilizácia.

Jedna skupina tvrdí, že táto civilizácia vznikla samostatne v džungli na území súčasnej Guatemaly a južného Mexika, kým druhý tábor presadzuje teóriu, že Mayovia boli ovplyvnení staršou civilizáciou Olmékov. Nový výskum však naznačuje, že úplnú pravdu nemajú ani jedni, respektíve, že pravda leží niekde uprostred.

Mayská civilizácia je známa svojimi úchvatnými stavbami, systémom písma a bravúrnym zvládnutím matematiky a astronómie. Jej pôvod však stále zostáva zahalený tajomstvom. „Zamerali sme sa preto na úplné začiatky tejto civilizácie a jej raný vývoj,“ uviedol manželský pár antropológov Takeši Inomata a Daniela Triadanová, ktorí pôsobia na Arizonskej univerzite.

Pri vykopávkach v mayskom nálezisku Ceibal výskumníci zistili, že Ceibal je o dvesto rokov starší ako La Venta, ktorá bola centrum olméckej kultúry. To znamená, že La Venta nemohla mať priamy vplyv na raný rozvoj Mayov. Na druhej strane to však neznamená, že by civilizácia Mayov bola staršia ako civilizácia Olmékov, pretože Olmékovia mali pred La Ventou centrum v San Lorenze.

Naznačuje to však, že Ceibal aj La Venta sa zúčastnili na širších kulturálnych zmenách medzi rokmi 1150 až 800 pred naším letopočtom. „Príbeh začiatkov mayskej kultúry je teda podstatne komplexnejší, ako sme si mysleli,“ hovorí Victor Castillo, ktorý na výskume spolupracoval. „Na vznik civilizácie Mayov sa teda nedá pozerať čiernobielo, ale ako na zložitý proces, ktorý sa v tej dobe a v tej oblasti odohrával.“

Vedci sa domnievajú, že olmécka La Venta aj mayský Ceibal boli súčasťou geograficky rozsiahlych kulturálnych zmien okolo roku tisíc p.n.l. „V podstate sa diali veľké spoločenské zmeny od južných mayských nížin až po Mexický záliv. Vznik novej spoločnosti s novou architektúrou a s novými rituálmi sa stal dôležitým základom pre všetky neskoršie mezoamerické civilizácie,“ dodal Inomata, ktorý spolu s kolegami výskum publikoval v žurnále Science.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ