Kostarika uzavrie zoo a zvieratá vypustí

mq, ČTK | 09.08.2013 14:00
Listovnica červenooká, žaba Foto:
Listovnica červenooká.
Kostarika plánuje uzavrieť verejné zoologické záhrady v krajine a vypustiť zvieratá z ich klietok do voľnej prírody alebo ich odovzdať do ochranných staníc.

Minister životného prostredia René Castro oznámil, že krajina dlhodobo známa svojou biodiverzitou sa rozhodla vybrať novým smerom, ako chrániť voľne žijúce zvieratá, a to pod heslom „už žiadne klietky“.

V rámci vládneho plánu bude uzatvorená Zoologická záhrada Simona Bolívara v hlavnom meste San José, kde sú v súčasnosti stovky zvierat. Jej priestory sa zmenia na botanickú záhradu. Podobný osud stretne zoo Santa Ana Conservation Center západne od San José, z ktorej vznikne park.

Všetky zvieratá, ktoré v zoologických záhradách teraz sú, budú vypustené do voľnej prírody, a ak by to nebolo možné, tak do zvieracích rezervácií a ochranných staníc.

Zrušenie zoologických záhrad a zákaz klietok pre zvieratá, po ktorom dlhodobo volali kostarickí ochrancovia prírody, je ďalším krokom kostarických úradov usilujúcich o čo najlepšiu ochranu zvierat. Táto stredoamerická krajina už pred viac ako desiatimi rokmi zakázala cirkusové využívanie zvierat aj akékoľvek vystúpenia s nimi. Športový lov je tu tiež zakázaný.

Kostarika má veľmi bohatú faunu a flóru a až štvrtinu jej územia tvoria chránené prírodné rezervácie. Kostarike v podiele chránených území na celkovú rozlohu patrí svetové prvenstvo. Vzácne sú najmä endemické obojživelníky, plazy, vtáky a opice. V krajine platí úplný zákaz výrubu lesov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ