Smartfón s Ubuntu zrejme nebude. Chýbajú milióny

20.08.2013 22:00
Ubuntu mobile, mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto
Napriek tomu, že množstvo peňazí vyzbieraných od dobrovoľných darcov prekonalo všetky rekordy, na veľkovýrobu to stále nestačí. Vývojárom chýba 20 miliónov dolárov.

Prevratný smartfón s dokonalou výbavou a systémom Ubuntu a Android zrejme nebude. Firme Canonical sa vo verejnej zbierke zatiaľ nepodarilo získať dostatok peňazí na dokončenie vývoja a výrobu špičkového smartfónu, ktorý by zahanbil konkurenciu. Canonical, ktorý stojí za vývojom linuxového systému Ubuntu, doposiaľ vyzbieral už takmer 12 miliónov dolárov, no jeho cieľ bol zdá sa privysoký. Od ľudí a nezávislých investorov očakával príspevky vo výške až 32 miliónov dolárov. To je doposiaľ najvyššia suma, akú technologický start-up v projekte dobrovoľného financovania od ľudí požadoval.

Ubuntu Edge mal v pláne pokoriť konkurenciu aj... Foto: Canonical
Ubuntu Edge Ubuntu Edge mal v pláne pokoriť konkurenciu aj svojim spracovaním.

Prvý telefón, ktorý nie je pre masy
Ambície firmy, na ktorej čele stojí Mark Shuttleworth, boli od začiatku skromné. Canonical sa nechcel stať ďalším výrobcom tuctových smartfónov. Technologickým nadšenom chcel dať len to, čo im chýba a nič viac. S výrobou smartfónov a rozšírením svojho portfólia do budúcna firma jednoducho nepočítala. Bola si totiž vedomá oligopolného rozloženia trhu, ktorý má pod palcom niekoľko silných výrobcov.

Výkonom aj parametrami by mal smartfón výrazne navrch
Telefón, ktorý chcel Canonical ľuďom ponúknuť, svojimi parametrami výrazne prevyšoval konkurenciu. Operačná pamäť s dvojnásobnou kapacitou oproti Samsung Galaxy S4 a vstavaná pamäť, ktorá sa užívateľom rozhodne nebude máliť. V porovnaní s vlajkovými loďami väčšiny výrobcov by Ubuntu Edge ponúklo aj o čosi nižšiu cenu.

  Ubuntu Edge Apple iPhone 5 Samsung Galaxy S4
Systém Android a Ubuntu mobile iOS Android
RAM 4GB 1GB 2GB
Pamúť 128GB 64GB 16GB
Displej 720 × 1,280, 4.5 palca 640 × 1,136, 4 palce 1,080 × 1,920, 5 palcov
Ochrana displeja Sapphire Glass Gorilla Glass Gorilla Glass 3
Pripojenie Dual-LTE, GSM LTE, GSM LTE, GSM
Reproduktory Stereo Mono Mono
Batéria Silicon-anode Li-ion Li-ion Li-ion
Cena $695 $849 $750

Canonical darcom sľuboval, že ak projekt podporia sumou aspoň 695 dolárov, po vyzbieraní dostatočného množstva peňazí, získajú smartfón zadarmo. Súčasťou smartfónu má byť dvojica operačných systémov Android a Ubuntu phone OS. Užívateľ by si medzi nimi vyberal pri štarte, pričom Ubuntu by po pripojení monitoru a klávesnice mohol použiť aj v štandardnom desktopovom rozhraní.

Ubuntu Edge by po pripojení klávesnice a... Foto: Canonical
Ubuntu Edge Ubuntu Edge by po pripojení klávesnice a monitoru bolo možné použiť aj ako bežný desktop.

Nenaplené ciele a privysoké ambície
Cieľ, ktorý si Canonical vytýčil, sa mu pravdepodobne nepodarí naplniť. Darcovia, ktorí projekt podporili by v takomto prípade dostali svoje peniaze naspäť. Aj keď by sa to mohlo javiť ako zbytočné úsilie, firma týmto spôsobom získala aspoň množstvo bezplatnej publicity.