Google kúpil firmu, ktorá mu pomôže s výrobou chytrých hodiniek

Tomáš Švec | 01.09.2013 13:14
inteligentné hodinky, iWatch, SmartWatch Foto:
Ilustračné foto
Už na začiatku septembra sa očakáva predstavenie inteligentných hodiniek od Samsungu. Ak by sa tak stalo je pravdepodobné, že ho budú v tesnom závese nasledovať aj ďalšie firmy. Okrem Applu pravdepodobne aj Google, ktorý aktuálne kúpil firmu vyrábajúcu inteligentné hodinky, ktorým firma predpovedá svetlú budúcnosť.

Veľký rozruch okolo predstavenia inteligentných hodiniek, ktoré síce smartfón nenahradia, no rozšíria jeho možnosti, rezonuje v médiách už niekoľko mesiacov. Očakávania, kto s nimi príde prvý väčšinou uzemnia „zaručené“ správy od zahraničných zasvätených pozorovateľov. Tak sa stalo aj naposledy a aktuality hovoria o tom, že kórejský Samsung má v pláne predstaviť svoje inteligentné hodinky na veľtrhu spotrebnej elektroniky IFA v Berlíne. Ak by sa tak stalo, Samsung by získal výrazný náskok pred svojim rivalom Apple, ktorý sa s vývojom hodiniek stále pasuje. Kórejská firma svoje plány nekomentovala, len potvrdila informácie šepkané v kuloároch o tom, že chytré hodinky Galaxy Gear, ktoré zmenia svet príslušenstva k smartfónom naozaj vyvíja. Zariadenie má byť okrem iného schopné prijímať hovory, surfovať po webe, zobrazovať e-maily, upozornenia a SMS správy.

Žiadna firma nechce príst s hodinkami príliš neskoro
Aj keď Samsung svoje úpenlivé snahy byť s hodinkami na trhu prvý smeruje primárne proti Applu, bokom nechcú zostať ani ďalšie firmy. Google v týchto dňoch kúpil spoločnosť, ktorá sa vývojom a výrobou chytrých hodiniek už niekoľko rokov intenzívne zaoberá a vlastní tak cenné know-how. WIMM Labs o výrobe hodiniek, ako inteligentného príslušenstva, hovorí už od roku 2011. Aj keď vývoj doposiaľ žiadne prevratné výsledky nepriniesol, skúsenosti môžu mať pre Google cenu zlata. Obzvlášť v časoch, kedy sa slovné prestrelky medzi firmami vyostrujú a každá z nich hovorí o revolučnom produkte, aký na trhu ešte nebol.

Google hľadal know-how, WIMM mu ho poskytla
WIMM koncom roka 2011 predstavil hodinky One, postavené na Androide. Za cenu 199 dolárov zákazníkom ponúkal zariadenie s Wi-Fi, Bluetooth, USB, akcelerometrom, magnetometrom a dvoma gigabajtami úložnej pamäte. Problémom, pod ktorý sa podpísal farebný LCD displej, bola výdrž batérie. Tá sa rátala len na hodiny, v ideálnom prípade 30 hodín čistého prevádzkového času. Aj keď WIMM One boli svojho času minimálne rovnako prevratné ako o rok neskôr hodinky Pebble, návyky spotrebiteľov výraznejšie ovplyvniť nedokázali.

Správy o kúpe WIMM spoločnosťou Google prenikli na verejnosť len v týchto dňoch, no analytici hovoria o tom, že akvizícia sa uskutočnila už počas minulého roka. Firma pravdepodobne cíti potrebu akcelerovať vývoj a mať v zálohe zariadenie, ktoré uvedie na trh v správnom čase. Rovnako tak si drží v zálohe aj okuliare Glass, ktoré sa zatiaľ dostali len do rúk vyvolených.