Našli nové gény spojené s Alzheimerom

mq, Pravda | 29.10.2013 11:00
alzheimer, dôchodcovia Foto:
Alzheimerova choroba je najrozšírenejším neurodegeneratívnym ochorení a počet pacientov rastie spolu s tým, ako starne populácia najmä vo vyspelých krajinách.
Historicky najrozsiahlejšia analýza DNA priniesla viac svetla do toho, čo spôsobuje Alzheimerovu chorobu.

Vedcom sa podarilo objaviť 11 nových génov, ktoré síce nie sú jasným dôkazom, že človek bude v neskoršom veku trpieť touto najrozšírenejšou demenciou, no rozšírili možnosti ako túto chorobu čo najskôr odhaliť, a tak liečiť s lepšími výsledkami. Nové zistenia takisto poukazujú na skutočnosť, že pri Alzheimerovej chorobe hrá dôležitú úlohu imunitný systém.

Alzheimer stále nie je liečiteľný, a tak sa výskumníci snažia toto ochorenie aspoň čo najskôr odhaliť. Včasná diagnostika totiž pomáha zmierniť a oddialiť priebeh nemoci. „Je naozaj veľmi ťažké liečiť nejaké ochorenie, keď neviete, čo ho spôsobuje,“ povedala pre BBC News profesorka Julie Williams z Cardiffskej univerzity.

Nájsť nové gény, ktoré súvisia s Alzheimerom, sa podarilo vďaka medzinárodnému projektu, na ktorom sa zúčastnilo 145 vedeckých ústavov. Analyzovali DNA zo 17-tisíc pacientov chorých na Alzheimerovu chorobu a 37-tisíc zdravých ľudí.

„Podarilo sa nám zdvojnásobiť počet génov súvisiacich s Alzheimerom a pomaly sa pred nami zjavuje veľmi silný vzorec súvislostí,“ hovorí Williamsová o výsledkoch výskumu, ktoré zverejnil žurnál Nature Genetics. „Existuje niečo v imunitnom systéme, čo spôsobuje toto ochorenie a my sa na to musíme pozrieť,“ dodala. Svoju úlohu pri ochorení hrá aj to, ako telo pracuje s cholesterolom a ako mozog využíva isté proteíny.

Teraz ostáva na ďalších vedeckých tímoch, aby na základe nových zistení určili, čo sa pri vzniku ochorenia skutočne deje a nájsť nejaké riešenia. Tými môžu byť lieky, génová terapia alebo možno len zmena životného štýlu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ