Tip: Pozrite si slovenské jaskyne zblízka v službe Street View

Tomáš Švec | 28.02.2014 10:50
Dobšinská ľadová jaskyňa, Street View Foto:
Dobšinská ľadová jaskyňa v službe Google Street View.
Google pokračuje v rozširovaní pokrytia miest službou Street View. Najnovšie pribudli špeciálne zbierky zo Slovenska, ktoré zachytávajú Vysoké Tatry, Oravský hrad ale aj Dobšinskú ľadovú jaskyňu či Ochtinskú aragonitovú jaskyňu.

Panorámy Google už zachytávajú rôzne miesta našej planéty, od najväčších letísk, cez Antarktídu a súostrovie Galapágy až po populárne lyžiarske destinácie. Spoločnosť v týchto dňoch oznámila, že po mesiacoch prác službu Street View rozšírila aj o niekoľko historických bodov a prírodných úkazov na Slovensku.

Na mapách pribudli desiatky nových lokalít zo Slovenska
Na jar minulého roka Google oznámil, že na mapách pribudnú živé náhľady z vybraných slovenských lokalít, vrátane Vysokých Tatier, Slovenského raja a Oravského zámku. Mapovať ich začal v úvode leta a skončil na jeho sklonku. Niekoľko mesiacov následne trvalo spracovanie všetkých snímok a vloženie do služby Street View.

Spišský hrad v službe Google Street View. Foto: Google
Spišský hrad, Street View Spišský hrad v službe Google Street View.

V rámci projektu Slovenské Street View tipy, ktorý vytváraniu panorám predchádzal, si užívatelia zo Slovenska vo verejnom hlasovaní vybrali niekoľko lokalít, do ktorých Google so svojimi trojkolkami, batohmi a autoami zavíta. Vo finále Google oznámil, že sa mu podarilo vďaka priaznivému počasiu podarilo zachytiť niekoľko desiatok lokalít, pamiatok a turistických atrakcií.

Na mapách v týchto dňoch pribudli snímky z Vysokých a Nízkych Tatier, Banskej Štiavnice, Zámku Bojnice, Spišského hradu, Kaštieľu Betliar, Ľubovnianskeho skanzenu či Múzea Oravskej dediny. Google zavítal aj do zoologickej záhrady ZOO Bojnice a termálneho kúpaliska Bešeňová. Najväčšou raritou slovenskej zbierky je zaradenie panoramatických snímok z jedinečných slovenských jaskýň.

Ochtinská aragonitová jaskyňa v službe Google... Foto: Google
Ochtinská aragonitová jaskyňa, Street View Ochtinská aragonitová jaskyňa v službe Google Street View.

Špeciálnu pozornosť si vyslúžili výnimočné slovenské jaskyne
Google pomocou špeciálnych kamier na trojnožke s objektívom v štýle rybieho oka zavítal do Jaskyne Domica, Dobšinskej ľadovej jaskyne, Gombaseckej jaskyne, Ochtinskej aragonitovej jaskyne a Jasovskej jaskyne. Slovensko je tak po Japonsku a Poľsku treťou krajinou na svete, ktorá sa v mapách prezentuje svojimi jaskyňami.

Gombasecká jaskyňa v službe Google Street View. Foto: Google
Gombasecká jaskyňa, Street View Gombasecká jaskyňa v službe Google Street View.

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných viac ako 6 tisíc jaskýň, od malých či menej zdobených až po zložité niekoľko kilometrové jaskynné systémy s často bohatou sintrovou výzdobou a vzácne aj s aragonitovou či ľadovou výzdobou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ