Nosenie okuliarov Google Glass môže spôsobovať bolesti

mq, Pravda, ČTK | 22.05.2014 15:00
google glass, okuliare, princ Charles Foto: ,
Princ Charles s okuliarmi Google Glass.
Americká spoločnosť Google varovala svojich zákazníkov, aby nenosili počítačové okuliare Google Glass príliš dlho. Môžu vraj potom pociťovať bolesti hlavy. Podľa spravodajského servera BBC tak firma reagovala na sťažnosti niektorých zákazníkov.

Hovorca spoločnosti uviedol, že okuliare nie sú určené na „piatkový filmový maratón ani na čítanie knihy Vojna a mier“, teda románu Leva Nikolajeviča Tolstého.

Počítačové okuliare Google Glass sú vraj navrhnuté na krátke nosenie. Spôsob umiestnenia miniatúrnej obrazovky totiž núti užívateľa pozerať sa dlho smerom nahor, čo nie je pre ľudské oko prirodzené.

Trvá vraj nejaký čas, kým si oči na počítačové okuliare zvyknú. „Keď niekto dostane nové okuliare alebo ich začne nosiť úplne prvýkrát, musí si na ne vždy najskôr zvyknúť. U niektorých ľudí to platí aj v prípade okuliarov Google Glass,“ uviedol hovorca Googlu.

Doktorka Susan Blakeneyová z britskej optometrickej spoločnosti odporučila užívateľom okuliarov Google Glass, aby si dali pred ich dlhodobým používaním vyšetriť zrak u odborníka. „Optici vám poradia, ako dlho môžete okuliare bezpečne používať,“ dodala. Optik Eli Peli, ktorý pomáhal s vývojom Google Glass, priznal, že nutnosť pozerať sa nahor môže ľudské oko namáhať.

„Jediní ľudia, ktorí sa pozerajú hore, sú elektrikári či maliari izieb. Väčšina z nás sa pozerá rovno alebo dolu,“ uviedol. Bežní ľudia sa vraj pozerajú hore nanajvýš sekundu, kým ich hlava nezareaguje na pohyb očí. Prvé použitie okuliarov Google Glass prirovnal Peli k dlhému státiu na jednej nohe – človek potom pociťuje bolesť, pretože nepoužíva nohu tak, ako je bežné.

„Keď sa pozeráte na obrazovku Google Glass jednu minútu, potom oči namáhate 60-krát viac, ako je bežné,“ dodal.

Bolesť, na ktorú si niektorí ľudia sťažovali, označil Peli za „nepohodlie očného svalu“. „Opísať to ako bolesť by nezodpovedalo tomu, ako ľudia bolesť bežne pociťujú,“ povedal. Podľa neho aj toto nepohodlie u väčšiny užívateľov pretrvá maximálne týždeň, kým si na technológiu zvyknú.

Google Glass je počítačové zariadenie s malou obrazovkou veľkosti známky a s kamerou pripojenou k rámu okuliarov nad pravým okom. Užívateľ môže pomocou okuliarov nahrávať video, pripojiť sa k e-mailu a vyhľadávať informácie na internete cez mobilné pripojenie k telefónu.

Firma ponúkla testovaciu verziu počítačových okuliarov Google Glass verejnosti v USA už v apríli, predaj však vtedy obmedzila iba na jeden deň. Minulý týždeň predaj obnovila. Záujemcovia si môžu okuliare za 1 500 dolárov kupovať do vypredania zásob. Očakáva sa, že konečná verzia Google Glass vstúpi na trh koncom tohto roka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ