Slovenský antivírus už na čínske vládne počítače nesmie

Tomáš Švec | 05.08.2014 20:55
čína, počítač, klávesnica, cenzúra, špionáž,... Foto:
Ilustračné foto
Čína rozšírila softvérové embargo o antivírusové programy zo západu. Na vládne počítače už nesmie softvér od amerického Symantecu, ruského Kaspersky či slovenského Eset.

Čína sa rozhodla obmedziť závislosť na softvéri zo zahraničia. Zatiaľ však len vo verejnom sektore. Po tom, čo z vládnych počítačov odstránila Windows 8, rozšírila embargo aj na bezpečnostný softvér zo zahraničia. Po novom už nebude možné na počítače v štátnej správe inštalovať softvér od spoločností Kaspersky Lab, Symantec, Panda Security či Trend Micro. Neželaným je aj softvér od slovenského Esetu. Prednosť dostane bezpečnostný softvér od domácich producentov a to najmä z dôvodu ich údajne väčšej dôveryhodnosti.

Čína sa údajne obáva zahraničnej špionáže
Čína v súčasnosti obmedzuje dostupnosť softvéru pre štátnu správu a verejný sektor údajne kvôli podozreniu na možné napojenie na zahraničné bezpečnostné služby. Podobný osud postihol napríklad Microsoft so systémom Windows 8, u ktorého sa čínske autority údajne obávajú príliš veľkej previazanosť Microsoftu s vládou Spojených štátov. Počas minulého týždna oznámil čínsky protimonopolný úrad začiatok vyšetrovania vedeného voči Microsoftu z dôvodu utajovania informácií o operačnom systéme Windows a kancelárskych balíkov Office ako aj kvôli údajnému podozreniu na porušovanie protimonopolného zákona.

Na čiernej listine v Číne sa už dlhšiu dobu nachádzajú softvérové produkty od zahraničných producentov, v súčasnosti sa ich počet opätovne rozšíril. Naopak do zoznamu odporúčaného, respektíve povoleného, softvéru pribudlo päť čínskych producentov antivírusov, menovite Qihoo 360 Technology Co, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin a Rising.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ