Spôsob pôrodu vplýva na črevnú mikroflóru

ČTK | 24.02.2015 11:00
Spôsob pôrodu má veľký vplyv na zloženie črevnej mikroflóry dojčiat, čo súvisí s vývojom ich imunitného systému. Vedci z Českej poľnohospodárskej univerzity (ČPU) v Prahe a z Fakultnej nemocnice Motol však zistili, že deti narodené cisárskym rezom, môžu nižšie množstvo prospešných bifidobaktérií dohnať.

Informoval o tom jeden z členov riešiteľského tímu Vojtěch Rada z Katedry mikrobiológie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiológie, potravinových a prírodných zdrojov ČPU.

Vedecké štúdie uvádzajú, že bifidobaktérie tvoria u detí porodených vaginálne 90 percent bakteriálnej populácie. V prípade dojčiat, ktoré prišli na svet cisárskym rezom, sa stávajú dominantnými baktériami E. coli, Clostridium a gram-negatívne baktérie. Obmedzené množstvo bifidobaktérií môže potom pre dojčiat predstavovať rôzne zdravotné komplikácie.

Výskum vedcov z ČPU a Motola priniesol spresnenie, že dojčatá porodené cisárskym rezom môžu deficit rýchlo dohnať. „Zistili sme, že dojčatá porodené cisárskym rezom, ak majú v tráviacom trakte aspoň minimálne množstvo bifidobaktérií a ešte sú k tomu navyše dojčené materským mliekom, tak sa vyvíjajú úplne rovnako ako iné dojčatá,“ uviedol mikrobiológ Rada. Úlohou jeho tímu bolo mikrobiologicky analyzovať vzorky dodané pediatrami z Motola.

V súvislosti s črevnými mikroorganizmami vedci z katedry mikrobiológie, výživy a dietetiky skúmajú aj vplyv materského mlieka na ich zloženie. „Ukazuje sa, že je to zložitejšie, než sa zdalo,“ poznamenal Rada. Zatiaľ čo niektorým baktériám materské mlieko prospieva, iné, naopak, potláča.