Podarilo sa nájsť Zem 2.0? NASA je možno na prahu úžasného objavu

ČTK | 23.07.2015 19:46, aktualizované: 
NASA, exoplanéta Foto: ,
Ilustrácia znázorňuje zem (vľavo) a exoplanétu mimo našej slnečnej sústavy, ktorá je svojou veľkosťou i vzdialenosťou od svojho Slnka Zemi veľmi podobná.
Vedci s pomocou Keplerovho teleskopu našli prvú exoplanétu, ktorá je porovnateľná so Zemou veľkosťou i vzdialenosťou od svojho Slnka. Oznámili to na tlačovej konferencii na myse Canaveral na Floride zástupcovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Exoplanéta, ktorej objav označila NASA za míľnik na ceste k hľadaniu mimozemského života, je od Zeme vzdialená 1 400 svetelných ro­kov.

Za exoplanéty astronómovia označujú planéty nájdené mimo našej slnečnej sústavy, z ktorých niektoré môžu byť podobné Zemi. Počet vedecky potvrdených exoplanét je aktuálne 1 030. Podľa najnovšieho vyhlásenia našla NASA jedenásť nových exoplanét, z nich planéta označená ako Kepler-452b sa podobá našej Zemi najviac.

Podľa vedeckého pracovníka NASA Johna Grunsfelda je táto exoplanéta zatiaľ najmenšia, akú objavili. Jej priemer je asi o 60 percent väčší, ako priemer Zeme, váhu ani zloženie vedci nepoznajú. Okolo svojej hviezdy planéta obieha v cykle dlhom 385 dní, čo je len o päť percent viac, ako v prípade Zeme.

Od svojej hviezdy je Kepler-452b o päť percent ďalej, ako je Zem od Slnka. Hviezda novo objavenej exoplanéty je stará šesť miliárd rokov, je teda o 1,5 miliardy staršia ako Slnko. Má rovnakú teplotu, je o pätinu jasnejšia a o desatinu väčšia.

„Dvadsať rokov po tom, čo sa dokázala existencia exoplanét, objavil Kepler planétu a hviezdu, ktoré zatiaľ najviac pripomínajú Zem a Slnko. Tento vzrušujúci objav nás o ďalší krok priblížil k nájdeniu Zeme 2.0,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Grunsfeld.

Na planéte môže existovať voda v tekutom stave

Podľa vedcov je ľahko možné, že na novej exoplanéte existuje voda v tekutom stave, čo umožňuje existenciu života. Kepler-452b, ktorý našli v súhvezdí Labute, je zrejme skalnatá planéta s hustou atmosférou, vylúčená nie je ani sopečná aktivita, myslia si vedci.

Skutočnosť, že hviezda, okolo ktorej exoplanéta obieha, je o 1,5 miliardy rokov staršia ako Slnko, dáva vedcom možnosť skúmať, aký osud čaká vo vzdialenej budúcnosti Zem. Podľa astronóma Douga Caldwella vydáva starnúca hviezda viac energie a svoju exoplanétu zahrieva. V dôsledku toho sa môžu oceány vypariť a voda z povrchu nadobro zmizne.

„Kepler-452b tak možno prechádza obdobím, ktoré Zem za miliardu rokov čaká tiež, keď Slnko zostarne a bude jasnejšie,“ konštatoval vedec.

„Predstava, že táto exoplanéta existuje šesť miliárd rokov v životaschopnej zóne svojej sústavy, je úžasne inšpirujúca,“ vyhlásil analytik NASA Jon Jenkins. „Je tu zásadná možnosť vzniku života, ak sú všetky ostatné podmienky splnené.“