Merkúr prechádza popred Slnko

Miroslav Vajs, Pravda | 09.05.2016 11:30, aktualizované: 
Merkúr, Slnko Foto: ,
Prechod Merkúra pred Slnkom na konceptuálnom obrázku Solárneho a heliosférického observatória agentúr NASA a ESA. Obrázok bol vytvorený počas posledného prechodu Merkúru pred Slnkom v roku 2006.
V popoludňajších hodinách až do západu slnka je možné pomocou špeciálne upravených ďalekohľadov sledovať prechod planéty Merkúr popred Slnko.

Určite však netreba hľadieť na Slnko voľným okom alebo obyčajným ďalekohľadom. Merkúr je drobná planéta, jej tranzit je prakticky nebadateľný a hlavne si človek takto môže vážne poškodiť zrak.

Naposledy bolo možné sledovať tranzit Merkúra popred Slnko v roku 2006. Najbližšia príležitosť sa naskytne v roku 2019. „Tranzit Merkúra nie je až taká vzácna udalosť ako napríklad tranzit Venuše, no pre astronómov je to skvelá príležitosť otestovať techniky pri hľadaní vzdialených exoplanét,“ hovorí Ľubomír Hambálek z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

zväčšiť Foto: Pravda
web-merkur, slnko

Drobný Merkúr totiž jemne zakryje slnečný svit a táto nepatrná odchýlka v jasnosti vie vedcom napovedať, že okolo hviezdy niečo obieha. Rovnaká metóda sa používa aj pri pátraní po planétach okolo vzdialených hviezd. „Exoplanéty sme schopní nájsť aj u nás v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách. "Máme síce relatívne malé teleskopy, no vďaka novým technológiám a spektrografii dokážeme nájsť planéty mimo našej slnečnej sústavy,“ uviedol astronóm. Jeho slová potvrdzuje nedávny objav troch potenciálne obývateľných exoplanét, ktorý sa vedcom podarilo urobiť pomocou malého ďalekohľadu Trappist.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ