Najstaršiu ľudskú kosť s rakovinou objavili v JAR

ČTK | 01.08.2016 13:00
Najstaršiu ľudskú kosť s dokladom rakoviny objavil medzinárodný tím bádateľov v jaskyni Swartkrans neďaleko Johannesburgu. Referoval o tom server BBC. Nález podľa vedcov ukazuje, že rakovina nie je záležitosťou modernej spoločnosti, ako sa niektorí domnievajú.

Nádor bol objavený na prste pravekého človeka starého asi 1,7 milióna rokov. Tento človek patril podľa vedcov buď k raným homininom druhu človek pracujúci, alebo k druhu Parantrop robustus. Tumory boli na iných fosíliách objavené už predtým – k tým najstarším patrí napríklad kosť chorvátskeho neandertálca, ktorý žil asi pred 120-tisíc rokmi. O novom objave informovali vedci v časopise South African Journal of Science s tým, že priehlavková kosť vykazovala osteosarkóm – pomerne vzácny zhubný typ nádoru kosti. Vedci dúfajú, že tento nález pootvorí dvere k pochopeniu vzniku tohto nádoru.

„Moderná medicína má tendenciu predpokladať, že rakovina a nádory u ľudí vznikli v dôsledku moderného životného štýlu. Naša štúdia ukazuje, že tieto choroby sa objavili u našich predkov milióny rokov predtým, než vznikla moderná priemyselná spoločnosť,“ povedal podľa BBC jeden z bádateľov Edward Odes. Patrick Randolph-Quinney však pripustil, že súčasný západný životný štýl zvyšuje riziko niektorých druhov nádorov, ako napríklad rakovinu konečníka a pečene pre nadmernú konzumáciu alkoholu alebo rakovinu pľúc pre fajčenie.