Orange predstavil paušály Go. Základný balík má len 100 MB dát

Tomáš Švec | 18.05.2017 09:15
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
Orange po roku opäť predstavil novú ponuku paušálov. Súčasťou paušálov je len 100 MB dát, ku ktorým pripočíta bonusové megabajty, využiteľné len na Slovensku. Aj keď operátor hovorí o prehľadnejších balíkoch, v skutočnosti má jeho ponuka viacero úskalí.

Kvôli európskemu roamingu sa mnoho operátorov uchyľuje k rôznym kreatívnym riešeniam, ktoré majú vo výsledku minimalizovať ich „škody“. Robia tak aj napriek riziku, že to poškodí ich reputáciu, zákazník bude z nového konceptu v rozpakoch a vynovenej ponuke neporozumie. V upravených, či dokonca úplne nových paušáloch, zavádzajú obmedzenia vzťahujúce sa nie len na volania, ale najmä na objem prenášaných dát v roamingu. Pomáhajú si pri tom rôznymi trikmi, ktoré síce môžu byť vo výsledku nevýhodné, no sú v súlade s reguláciou.

Rozpačitá ponuka Orangeu nie je prehľadná a má viacero úskalí

Orange v týchto dňoch predstavil úplne nové paušály Go, ktorými nahradí ponuku len z minulého roka. Nová ponuka však nie je príliš prehľadná a na prvý pohľad ani atraktívna. Najviac v nej kontrastuje objem predplatených dát, platných tak pre Slovensko ako aj EÚ. V najnižšom 5-eurovom programe pritom k dispozícii nie sú žiadne dáta, pri 10 a 15 eurových programoch je ich objem neobmedzený, avšak len s „nepoužiteľnou“ rýchlosťou 64 kbit/s (oboma smermi), a to na Slovensku a v EÚ.

Ako upresnila hovorkyňa Orange Slovensko, Alexandra Piskunová, „mová ponuka paušálov Go nie je o regulácii, nie sú to ani roamingové paušály. Touto ponukou Orange od 17.5. rozširuje svoje portfólio existujúcich paušálov Flex a Max. Okrem toho, že obsahujú dostatočný obsah, ktorým pokryjú komunikačné potreby zákazníkov na slovenskom trhu, umožňujú zákazníkom aj v EU komunikovať výhodnejšie ako stanovujú pravidlá súčasnej regulácie platnej do 14.6., či už formou bezplatných volaní a sms alebo dát s takmer 85% zľavou.“ Orange v ponuke zachová aj produktové portfólio Flex a Max. V nich sa bude regulácia aplikovať v momente, keď vstúpi do platnosti. „Európsku reguláciu roamingu, ktorá vstúpi do platnosti 15.6.2017, bude Orange Slovensko v plnom rozsahu rešpektovať. O všetkých ponukách platných po 15.6., čiže v čase, keď vstúpi regulácia do platnosti, budeme informovať,“ dodala Piskunová.

Vyššie programy predplatené dáta pre Slovensko a EÚ obsahujú, no len v základnom objeme 100 Megabajtov. Ďalšie dáta Orange ponúka vo forme akéhosi bonusu. Bonusové dáta je možné použiť len na Slovensku, alebo s 9-centovým doplatkom (za 1 MB) aj v EÚ. Bonusové dáta je možné aj navyšovať a to aj pred ich úplným prečerpaním. Pri 20-eurovom programe s 500 MB bonusom zákazník za rovnaký objem dát nad rámec zaplatí 3 eurá. Pri vyšších programoch zaplatí rovnakú sumu za 1 gigabajt naviac. Výhodou týchto spoplatnených doplnkových dát je skutočnosť, že ich je možné využiť aj v roamingu a bez doplatku.

Len nepraktických 100 MB bezplatných dát v EÚ

Pri dátach Orange využil aj ďalší trik, ktorý si zákazník môže všimnúť až vo vyúčtovaní. Pri surfovaní sa megabajty najprv odpočítavajú zo 100 MB balíka, z dokúpených dát a až následne z bonusu. Pri ceste do zahraničia potom zákazník v praxi žiadne dáta zadarmo získať nemusí, ak už základný balík spotreboval na Slovensku. Operátor mu v zahraničí bude automaticky účtovať 9 centov za megabajt z bonusového balíka, za predpokladu, že si nezakúpil dáta navyše, ktoré majú pri spotrebe prioritu, a pri ktorých Orange neúčtuje roamingové doplatky.

  Go 5€ Go 10€ Go 15€
Volania do všetkých sietí v SR, v rámci EÚ 1 3 5
Predplatené minúty na ostatné čísla v Orangei, do ostatných sietí v SR, do EÚ, USA, Kanady a v rámci EÚ 50 100 150
Prichádzajúce hovory v EÚ zadarmo zadarmo zadarmo
Dáta žiadne 64 kbit/s 64 kbit/s
Dáta na dokúpenie žiadne 100 MB/1€ 100 MB/1€
Cena 5€ 10€ 15€
  Go 20€ Go 25€
Nekonečné volania v Orange 5 čísel áno
Predplatené minúty na ostatné čísla v Orangei, do ostatných sietí v SR, do EÚ, USA, Kanady a v rámci EÚ 200 250
Prichádzajúce hovory v EÚ zadarmo zadarmo
Internet v mobile v SR a EÚ 100 MB 100 MB
Bonusové dáta na čerpanie v SR, v EÚ s príplatkom 9 centov/MB 500 MB 1 GB
Mesačný poplatok 20€ 25€
  Go 30€ Go 40€ Go 65€
Volania do všetkých sietí v SR, v rámci EÚ neobmedzene neobmedzene neobmedzene
Predplatené minúty na volania do EÚ, USA a Kanady 500 1000 neobmedzene + svet
Prichádzajúce hovory v EÚ zadarmo zadarmo zadarmo
SMS neobmedzene SK/EÚ Neobmedzene SK/EÚ/svet
Internet v mobile v SR a EÚ 100 MB 100 MB 100 MB
Bonusové dáta na čerpanie v SR, v EÚ s príplatkom 9 centov/MB 2 GB 6 GB 10 GB
Mesačný poplatok 30€ 40€ 65€

SMS už nie sú súčasťou všetkých balíkov. Platí sa za ne navyše

Všetky paušály, vrátane toho najnižšieho, majú predplatené minúty na volania na Slovensku, do EÚ, USA a Kanady, a takisto v rámci roamingu EÚ. Pri 5-eurovom programe je napríklad k dispozícii 50 minút. „Všetky paušály s mesačným poplatkom od 30 eur obsahujú nekonečné volania do všetkých sietí v rámci Slovenska a takisto v rámci Európskej únie,“ uviedol Orange. Ďalším špecifikom nových programov je absencia SMS správ. Okrem dvoch najvyšších variantov (za 40 a 65 eur) žiaden paušál SMS správy neobsahuje. Zákazník si ich môže dokúpiť v samostatnom balíku za euro (100 SMS/MMS v SR a do EÚ) alebo 2 eurá (neobmedzené SMS/MMS v SR a EÚ).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ