NASA v roku 2018 vyšle sondu k Slnku

ČTK | 01.06.2017 13:54
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa v nadchádzajúcom roku chystá vyslať vôbec prvýkrát sondu k Slnku. Cieľom bezprecedentnej misie za 1,5 miliardy dolárov bude výskum slnečnej atmosféry.

Aparát bude musieť vydržať vyššie teploty a viac žiarenia ako akákoľvek iná sonda v histórii, chrániť ho preto bude uhlíkový štít silný dvanásť centimetrov. Sonda sa priblíži k Slnku na vzdialenosť siedmich miliónov kilometrov a čaká ju teplota približne 1 370 stupňov Celzia. Od získaných dát si vedci sľubujú napríklad vysvetlenie, prečo je teplota slnečnej koróny (okolie Slnka) o niekoľko rádov vyššia ako na povrchu hviezdy.

Po štarte v júli 2018 sonda zamieri k Venuši, okolo ktorej sedemkrát preletí a potom v decembri 2024 vstúpi na obežnú dráhu Slnka. Plánovaných je jeho 24 obletov.

Sonda Parker Solar Probe (Parkerova solárna sonda) má meno po americkom astrofyzikovi Eugenovi Parkerovi, ktorý v 50. rokoch správne predpovedal existenciu solárneho vetra. Agentúra DPA poznamenala, že NASA vôbec prvýkrát použila meno dosiaľ žijúceho vedca. Parker sa už nechal počuť, že je poctený.