Facebook vyvíja reproduktor a zariadenie na videohovory

Tomáš Švec | 03.08.2017 07:30
amazon echo, reproduktor, alexa Foto:
Ilustračné foto
Zariadenie s veľkým displejom na videohovory už Facebook začal testovať. Vývojárom ho spolu s lacným inteligentným reproduktorom predstaví na jeseň tohto roka.

Amazon aj Google ukryli do svojich reproduktorov hlasové asistentky, ktoré majú ľuďom pomáhať pri organizovaní dňa, zodpovedaní najrôznejších otázok či dokonca pri ovládaní domácich spotrebičov. Facebook oblasť inteligentných spotrebičov zaujíma tiež, no z odlišného uhla pohľadu. Firma pracuje na vývoji svojho prvého hardvéru, ktorým má byť videokonferenčné zariadenie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Videokonferenčné zariadenie Facebook predstaví už čoskoro

Zariadenie s veľkým 13 až 15-palcovým dotykovým displejom Facebook plánuje predstaviť na konferencii pre vývojárov na jeseň tohto roku. Dotykový displej a kamera majú ľuďom umožniť komunikovať rovnako ako by sa nachádzali vedľa seba v jednej miestnosti. Prvé prototypy údajne už testuje niekoľko užívateľov. Pôvodne malo zariadenie disponovať kamerou so širokým 360-stupňovým zorným uhlom. Prvá verzia ju zrejme ale obsahovať nebude.

Okrem konferenčného zariadenia Facebook pracuje aj na vývoji vlastného reproduktora, ktorý by mal konkurovať reproduktorom Echo a Home od Amazonu a Google. „Firma si na pomoc privolala bývalých vývojárov z Applu, ktorí jej majú pomôcť vytvoriť hlasovú asistentku pre obe zariadenia,“ píše Bloomberg.

Amazonu a Google bude Facebook konkurovať najmä nízkou cenou

Hardvér doposiaľ Facebook nevyrábal a vo vlastnej réžii ani nevyvíjal. Spoločnosť síce predáva headset Oculus pre virtuálnu realitu, vyrába ho však pôvodná firma, ktorú Facebook po akvizícii zastrešil. S novým reproduktorom sa Facebook pustí do otvoreného boja so silnou konkurenciou, ktorej bude môcť konkurovať najmä cenou. Reproduktor by preto nemal stáť viac ako 100 dolárov. To neplatí o konferenčnom zariadení, ktorého cena bude vraj niekoľkonásobne vyššia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ