Je váš prehliadač pomalý? Vyskúšajte nový Firefox Quantum

Tomáš Švec | 15.11.2017 17:40
Mozilla, Firefox, Quantum, prehliadač Foto:
Mozilla predstavila svoj najrýchlejší internetový prehliadač Firefox Quantum.
Mozilla tvrdí, že nový prehliadač Firefox Quantum nemá konkurenta. Je vraj najrýchlejším prehliadačom súčasnosti. Spotrebuje aj výrazne menej operačnej pamäte.

Nie je to prehliadač, ktorí by súčasní používatelia Firefoxu očakávali. Mozilla ukázala, že vie nie len nasledovať ale aj udávať trendy a poradí si aj s tými najlepšími. Nový Firefox Quantum má byť najrýchlejším prehliadačom súčasnosti. Stránky vraj načíta výrazne rýchlejšie než akýkoľvek iný prehliadač na trhu.

Mozilla neupravila prehliadač len navonok. Úplne preprogramovala jeho jadro a zamerala sa nie len na rýchlosť načítavania stránok ale aj zníženie objemu prenášaných dát a nižšie nároky na operačnú pamäť. “Je to zďaleka najväčšia aktualizácia od vydania prvej verzii Firefoxu v roku 2004,” píše Mozilla na svojom blogu, na ktorom vyzdvihuje najmä úsporu. Quantum by mal spotrebovať o tretinu až polovicu menej operačnej pamäte než konkurenčné prehliadače. Mozilla Quantum porovnávala s najnovšou verziou prehliadaču Chrome, Microsoft Edge a Safari.

Najrýchlejší, ale…

Rýchlejšie načítavanie stránok spozorujú užívatelia pri najnavštevova­nejších stránkach ako je vyhľadávač Google, Wikipédia, Bing, Tumblr alebo fotobanka Shutterstock. Tí, ktorí Quantum vyskúšali, ale upozornili na to, že rýchlejší Firefox nie je vždy a všade. S viacerými stránkami si stále lepšie poradí Chrome.

Nový prehliadač Mozilla už Mozilla testovala niekoľko týždňov. Jeho testovaciu beta verziu nakoniec odladila do súčasnej podoby a stiahnuť si ju môžu používatelia Windowsu, Mac OS aj Linuxových distribúcií.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ