Znečistené ovzdušie nezvratne poškodzuje detský mozog

ČTK | 12.12.2017 15:00
Sedemnásť miliónov detí mladších ako jeden rok dýcha znečistený vzduch, čo môže ohroziť vývoj mozgu, varoval Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF). Najviac sú deti ohrozené v Južnej Ázii, kde 12 miliónov z nich žije v oblastiach s až šesťkrát viac zamoreným vzduchom, než je bezpečná hladina. Ďalšie štyri milióny takto ohrozených detí žijú vo Východnej Ázii a v Tichomorí.

Dýchanie vzduchu znečisteného pevnými časticami poškodzuje podľa správy UNICEF mozgové tkanivo a oslabuje kognitívny rozvoj. Znečistené ovzdušie súvisí s „verbálnou a neverbálnou inteligenciou a pamäťou, nižšími výsledkami v testoch, priemerom známok školákov a s ďalšími neurologickými poruchami,“ uvádza správa. Následky sú podľa nej celoživotné.

„S rastúcou urbanizáciou sveta bude – bez patričnej ochrany a opatrenia na zmiernenie znečistenia – v budúcich rokoch ohrozených čím ďalej viac detí,“ konštatuje UNICEF. Vyzýva na to, aby sa viac používali ochranné masky aj systémy filtrácie vzduchu a deti nevychádzali von, ak je miera znečistenia ovzdušia zvýšená. Minulý mesiac pokryla vrstva smogu indické hlavné mesto. Miestne úrady označili metropolu za jednu veľkú „plynovú komoru“. Niektoré školy boli uzavreté.

V severnej Číne znečistenie ovzdušia podľa odhadov skracuje predpokladanú dĺžku života o tri roky.

Satelitné snímky, ktoré UNICEF pri zostavovaní údajov použil, ukazujú, že problém sa začína prejavovať aj v mestách na africkom kontinente. Spravodajský server BBC v tejto súvislosti pripomenul štúdiu, v ktorej vedci vychádzali z dát londýnskych nemocníc. Znečistený vzduch britskej metropoly sa podľa nich odrážal na nižšej pôrodnej váhe, detskej úmrtnosti a neskorších ochoreniach.