Malvér, ktorý nakazil aj nitriansku nemocnicu, pochádza zo Severnej Kórey

Tomáš Švec | 20.12.2017 08:00
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
Spojené štáty majú údajne viacero dôkazov, ktoré potvrdzujú, že za najničivejším ransomvérom sa ukrýva Severná Kórea. Na jar tohto roka malvér infikoval viac ako 300-tisíc počítačov v 150 krajinách.

Spomínate si na vírus WannaCry, ktorý začiatkom tohto roka obletel celý svet? V priebehu niekoľkých mesiacov sa malvérom nakazilo viac ako 300-tisíc počítačov v 150 krajinách. Škody, ktoré napáchal, sú v rozsahu niekoľkých miliárd dolárov. Bezpečnostný poradca Donalda Trumpa, Tom Bossert, pre denník The Wall Street Journal uviedol, že Spojené štáty majú dôkazy o tom, že za útokom stojí Severná Kórea.

Priame dôkazy vraj existujú. Vinníkom je Severná Kórea

Detaily z vyšetrovania Bossert denníku neprezradil, uviedol však, že výsledky potvrdili aj ďalšie krajiny vrátane Veľkej Británie a viaceré súkromné spoločnosti na čele s Microsoftom. Spojené štáty budú podľa neho aj naďalej presadzovať “stratégiu maximálneho tlaku” s cieľom zabrániť ďalším kybernetickým útokom. “Nástroje používané totalitnými režimami sú prílíš veľkou hrzbou na to, aby bola ignorovaná,” dodal Bossert.

Spoločnosti Symantec a Kaspersky Lab v máji tohto roka potvrdili, že niektoré časti kódu sú identické s kódom, ktorý bol použitý v malvéri severokórejskej hackerskej skupiny Lazarus Group. To bola podľa nich jedna z prvých indícií, ktoré WannaCry spájali so Severnou Kóreou.

Najrýchlejšie sa šíriaci ransomvér

WannaCry bol historicky najrýchlejšie sa šíriacim ransomvérom, ktorý na infikovanom počítači zašifroval súbory a za ich odomknutie požadoval nemalé výkupné. Slovensko malvér takisto neobišiel a vydieral napríklad fakultnú nemocnicu v Nitre, kde infikoval až 450 počítačov. Na rozdiel od iných ransomvérov WannaCry svojim tvorcom veľa peňazí nezarobil. Predpokladá sa, že na výkupnom získali len o niečo viac ako 100-tisíc dolárov, čo je v porovnaní s inými podobnými malvérmi zanedbateľná suma. Je tak pravdepodobné, že hlavným motívom nebol finančný prospech, ale najmä ničivý efekt a panika.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ