Izrael možno vymení bankovky za vlastnú virtuálnu menu

Tomáš Švec | 02.01.2018 21:30
bitcoin, dogcoin, šifrovanie, algoritmus,... Foto:
Ilustračné foto
V krajine by sa už neplatilo hotovosťou ale len bezhotovostne. Bankovky a mince môže už o niekoľko rokov nahradiť špeciálna virtuálna mena podobná bitcoinu.

S bezhotovostnými platbami sa už stretol snáď každý. Bezkontaktné platby už taktiež prekvapia len málokoho. Ak by však bankovky a mince nahradila virtuálna mena podobná bitcoinu, išlo by o nevídaný jav, ktorý zatiaľ na svete nemá obdobu. O čosi podobné sa usiluje izraelská centrálna banka (z angl. The Bank of Israel), ktorá v súčasnosti skúma možnosti prechodu na digitálnu menu.

Výhodou virtuálnej meny nie sú len nižšie náklady, ale aj urýchlenie transakcií a medzibankových operácií. Otázne je však zabezpečenie, ktorého úroveň musí byť vysoká. Podľa agentúry Reuters, ktorá cituje informovaný anonymný zdroj, izraelská vláda je údajne pripravená upraviť legislatívu, ktorá by podporila vznik virtuálnej meny, ak centrálna banka potvrdí, že je na to pripravená.

Rozmach bitcoinu a ďalších kryptomien vedie často k debatám o možnom nahradení klasických peňazí novou digitálnou menou. Mena, ktorá by nahradila v súčasnosti používaný nový izraelský šekel (skr. NIS) by bola centralizovaná, vydávala a kontrolovala by ju centrálna banka, ktorá by zároveň bola garantom, že mena nebude zneužitá a že jej hodnota nebude oscilovať tak ako je to pri decentralizovaných menách vrátane spomínaného bitcoinu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ